Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FIMI MEDIA

Fimi media: HDZ od privatnih tvrtki izreketario 22 milijuna kuna

\'11.11.2011., Zagreb - Nevenka Jurak vlasnica Fimi Medie dolazi u sjediste USKOK-a dati iskaz u sklopu istrage za crne fondove. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL\'
Foto: Željko Lukunic/PIXSELL
1/3
14.12.2011.
u 07:30

U optužnici protiv HDZ-a navodi se da je 28 tvrtki platilo mito Nevenki Jurak kako bi dobili poslove kod javnih poduzeća, dok su drugi izravno donosili gotovinu u središnjicu stranke

HDZ je od privatnih tvrtki izreketario oko 22 milijuna kuna kako bi one dobivale poslove od državnih poduzeća i institucija! Iščitava se to iz optužnice koju je protiv te stranke i njezina bivšeg predsjednika Ive Sanadera te još devet okrivljenih podiglo Državno odvjetništvo u vezi s aferom Fimi media i crnim stranačkim fondovima.

Fimi media tako nije služila HDZ-u samo za izvlačenje novca iz državnih tvrtki i institucija, o čemu se dosad uglavnom pisalo, nego i za reketarenje privatnih tvrtki koje su poslovale s javim poduzećima. U optužnici se, naime, jasno navodi da je 28 privatnih poduzeća tvrtki Nevenke Jurak platilo nešto više od sedam milijuna kuna za nepostojeće poslove.

U optužnici se tako navodi da je Fimi media za Sanadera i HDZ prikupljala novac, i to tako da tvrtki Nevenke Jurak privatne tvrtke čije se poslovanje naslanja na javna trgovačka društva plaćaju fiktivne račune.

To su u svojim obranama ustvrdile i okrivljenice Nevenka Jurak i Anita Lončar Papeš, ali i svjedoci, vlasnici tvrtki koje su uplaćivale taj mito.

Tako se posebno navodi svjedočenje Mladena Drpića, vlasnika tvrtke Chemina, koja je, kako stoji u optužnici, poslovno surađivala s državnom tvrtkom Crosco, te svjedočenje Zvonka Šarića, vlasnika tvrtke H. B. Inženjering, koja poslovno surađuje s državnom tvrtkom Finom.

Među tvrtkama koje su plaćale mito preko Fimi medije jesu Vodoprivreda Zagorje i Lapor (dobivaju milijunske poslove od Hrvatskih voda), Obšivač (cestogradnja), Autocommerce Hrvatska (nabava vozila, primjerice, za Hrvatske šume), Comping (informatička tvrtka koja posluje s ministarstvima i javnim tvrtkama)...

U optužnici se navodi da je sudski vještak utvrdio da su sve te tvrtke platile usluge Fimi mediji po fiktivnim računima jer te usluge nikad nisu isporučene, a o njima ne postoji nikakva dokumentacija. Pozivajući se i na iskaze predstavnika svih tih tvrtki, u optužnici se zaključuje da su svi oni plaćali Fimi mediji nevjerodostojne fakture za poslove koje nikad nisu stvarno obavili.

Crni fond HDZ-a privatni su poduzetnici punili i direktnim donošenjem novca u tu stranku, i to u gotovini, a to je opet bilo povezano s određenim protuuslugama koje su dobivali od stranke na vlasti.

Tako se u optužnici navodi da je poduzetnik Marijan Primorac kupio Sanaderu BMW za 300.000 eura te još donirao 280.00 kuna. Miho Zrnić Marinović, vlasnik tvrtke Sirovina odlagalište, dva je puta HDZ-u dao donaciju od milijun kuna, a direktor tvrtke Flex-sport 10.000 kuna. Vlasnik Pan papira Milivoj Mikulić donirao je HDZ-u 1,3 milijuna kuna, a Zvonko Zubak 10.000 eura. Petar Đukan, suvlasnik IGH, dao je sam HDZ-u milijun kuna, a s Lukom Miličićem, direktorom Dalekovoda, još četiri milijuna kuna.

Svjedoci Marijan Primorac i Tomislav Ševerdija su, navodi se u optužnici, izjavili da su njihove donacije bile motivirane uspješnim poslovanjem njihovih tvrtki s javnim poduzećima. Ukupno je na taj način od 2004. HDZ-u donirano 15,5 milijuna kuna, a te donacije nigdje nisu navedene u knjigovodstvu stranke.

U optužnici se navodi i da su u HDZ-u od 2005. do kraja 2009. godine na domjencima pojeli i popili besplatno hrane i pića u vrijednosti malo manje od tri milijuna kuna. Catering je za te domjenke pružala tvrtka Domjenak, a HDZ ih nikad nije platio, nego – Fimi media.

Tvrtka Nevenke Jurak je usto za HDZ imala ukupno 118 isporuka robe i usluga, vrijedne 4,1 milijun kuna. U optužnici se navodi da HDZ u svojim knjigama nije evidentirao ta dobra i usluge koji su mu bili isporučeni.

Iz iskaza predstavnika 21 tvrtke koja je HDZ-u pružala usluge i dostavljala robu proizlazi da su te usluge neosporno pružene, ali ne i fakturirane HDZ-u, navodi se u optužnici u kojoj se HDZ tereti po toj osnovi za korist od 6,9 milijuna kuna.

22.000.000 kuna mita platile su privatne tvrtke HDZ-u preko Fimi medije za nepostojeće i nikad ostvarene usluge ili izravno donacijama stranci, donoseći ih u središnjicu

Komentara 66

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
07:34 14.12.2011.

Toliko se ni na Wimbledonu ne moze izreketarit\'

OD
oltar domovine
23:30 14.12.2011.

kak teta nevenka ima lijepog krznjaka hehe

SR
s☺r@n
22:49 14.12.2011.

axa _______ i ja također.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije