Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vojna povijest specijal
Povratak na članak

Feldmaršal Montgomery - šarlatan ili najveći vojni genij?

Od petka, 9. 5., donosimo drugo od četiri ovogodišnja posebna izdanja Vojne povijesti iz kolekcije Vojskovođe Drugoga svjetskog rata; Prvi put na hrvatskom jeziku sve najvažnije činjenice o feldmaršalu Bernardu Montgomeryju, najpoznatijem, ali i najkontroverznijem britanskom generalu Drugoga svjetskog rata

Komentari 6

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
16:43 07.05.2014.

Dakle borio se protiv Talijana i dvije i pol njemačke divizije pod Romelom. Za to vrijeme u Sovjetskom Savezu je bilo preko 200 tih istih njemačkih divizija. Propaganda koja je okitila Montgometija i Patona slavom samo zato jer ispred njih nije bilo praktički vojnih snaga. Danas je više knjiga i filmova o te dvije i pol njemačke afričke divizije nego o onih 200 koje su našle kraj u Rusiji. Pa i Tito se borio protiv veće vojne snage. No povijest danas pišu internet, filmska industrija i televizija, svi mediji pod utjecajem anglo-amerikanaca. I zato evo nove povijesne istine. A samo u Kijevu su Sovjeti imali više mrtvih vojnika i civila nego anglo-amerikanci u cijelome ratu. Ali evo, o tome ništa u modernim medijima. Stoga naprijed, idemo na tu pobjedu nad dvije i pol njemačke divizije u Africi. I Talijanima, strašnim, ma strašnim Talijanima.

VL
NS
nadia.spadabramovic
18:51 07.05.2014.

NenadNikolicZagreb sjedi pet.

VL
BA
bandido
20:31 07.05.2014.

pa genije jer su englezi izgubili 70 hiljada a ameri pola milje a rusi 35 milja.. kolko su izgubili nijemci nitko ne govori jer su kao oni izgubilin rat...

VL
Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
15:22 10.05.2014.

Prema sovjetskim podacima 1.747.465 vojnika je bilo u sastavu grupacije oružanih snaga Sovjetskog Saveza u napadu na japanske snage na Dalekom istoku. Ušli su u Koreju, došli do Japana, uništili kompletnu kvantunšku grupaciju Japana u Kini. U usporedbi s tim Nijemci su recimo u Sjevernoj Africi pod Rommelom imali oko 30-50.000 njemačkih vojnika, ovisno o kampanji. Tek su u obrani Tunisa doveli dodatne postrojbe, ali tada je bilo kasno. Amerikanci sveukupno nikada nisu imali niti na jednom frontu 1.750.000 američkih vojnika u svojoj povijesti.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.