Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

FED predlaže sprečavanje inflacije prodajom oročenih depozita

Bernanke
Pixsell
29.12.2009.
u 09:05

Prodaja oročenih depozita aukcijom ili na neki drugi način mogla bi pomoći u uspostavljanju operativne kontrole nad tečajem, u slučaju rasta kamatnih stopa do 0,25 posto.

FED je predložio prodaju oročenih depozita bankama, kao mjeru koja bi apsorbirala pritiske na rast inflacije tijekom oporavka ekonomije, zbog viška rezervi u bankama. Plan, kažu, nema negativnih učinaka za odluke u monetarnoj politici na kraći rok. Čelnik središnje banke Ben Bernanke s kolegama vodi raspravu o tome kako smanjiti ili neutralizirati inflatorne utjecaje jedne od najvećih monetarnih ekspanzija u povijesti SAD-a. Neki centralni bankari predlagali su da FED smanjiti višak rezervi prodajom riznice ili hipotekarnih vrijednosnica. 

Prodaja oročenih depozita aukcijom ili na neki drugi način mogla bi pomoći u uspostavljanju operativne kontrole nad tečajem, u slučaju rasta kamatnih stopa do 0,25 posto. Višak gotovine bio bi "zaključan". FED je proširio svoju bilancu na 2,2 trilijuna dolara likvidnosti kroz nekoliko programa, uključujući i nabavku 1,25 trilijuna dolara u hipotekarnim vrijednosnicama.  


Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
09:34 29.12.2009.

FED nije Američka narodna banka, nego novčarska institucija u privatnom vlasništvu. Tiskaju dolare i distribuiraju kao dug američkim građanima. Bit će zanimljivo gledati urušavanje monetarnog sistema koji je osnovno sredstvo za produžavanje agonije ovakvog svijeta. Koji zakonomjerno proizvodi široko rasprostranjenu sirotinju i sve manji i sve bogatiji tanki sloj bogataša.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije