Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nataša Škaričić:

'Farmal je obrazac koji pokazuje kako rade – svi'

nataša škaričić
Luka Klun/PIXSELL
14.11.2012.
u 18:00

Farmal je samo paradigmatski primjer koji je pokazao kako stvari funkcioniraju u cijelom svijetu, kaže Nataša Škaričić

1. Nakon uhićenja članova uprave Farmala i kaznenih prijava protiv pedesetak liječnika, smatrate li da su oni jedini imali razrađenu mrežu potkupljivanja?

Farmal je samo paradigmatski primjer koji je pokazao kako stvari funkcioniraju u cijelom svijetu. To je obrazac ponašanja svih tvrtki i način na koji se one bore za svoj dio kolača. To što se događa kod nas događa se i svugdje u svijetu.

2. Znate li i da je HZZO puno veće tvrtke, poput Belupa i Jadran, Galenskog laboratorija, također prijavljivao DORH-u za korupciju još 2010. i 2011. godine?

Bilo je svakakvih prijava, a Farmal je samo potvrdio da je riječ o sistemskoj priči koja ne isključuje nikoga

3. Smatrate li da bi nakon Farmala trebalo istražiti i druge prijave?

Farmal je farmaceutska tvrtka srednje veličine, a istraga je obuhvatila 600 liječnika te dvadeset i sedam djelatnika. To je bio golem posao koji je zahtijevao velike resurse, ne samo ljudske. Mislim da DORH ne može istražiti sve tvrtke i očistiti korupciju do kraja, jer je to jednostavno posao koji nadilazi njihove resurse.

>> Pronašli papire iz kojih se vidi kome je i koliko mita plaćeno

4. Smatrate li da je korupciju u tom području nemoguće riješiti do kraja?

Ma što ja mislila o radu DORH-a i tome jesu li u nekim slučajevima reagirali kako treba, Farmal pokazuje kako stvari funkcioniraju i da nešto treba učiniti.

5. Kako se onda korupcija, koja je u sustavu toliko raširena, može zaustaviti?

Nakon ovih uhićenja i činjenice da je u korupciju uključeno mnogo liječnika obiteljske medicine, mjerodavni bi cijeli slučaj trebali shvatiti kao alarm. Nakon svega je Ministarstvo zdravlja na redu da donese mjere koje će spriječiti da se takvo što događa u sustavu.

>> Metelko: Treba oduzeti licenciju onima koji su nepotrebno propisivali lijekove

Komentara 2

OB
-obrisani-
18:38 14.11.2012.

Svi koji su učestvovali počevši od HZZO-a koji je najzaslužniji za sklapanje svih štetnih ugovora, za sve korupcije u zdravstvu. Treba početi od samoga poćetka odnosno sa korupcijom od 1990 godine, kada je bio prvi ravnatelj HZZO u Hrvatskoj dr Luka Vrban. Zar se zaboravilo poradi čega su svi smjenjivani, kao i ministri zdravstva. Poznato je to dobro ovom ministru zdravlja. Korupcija je u cijelom zdravstvu, te ako bi se zaista započelo od početka pa do kraja, pitanje je da li bi neki liječnik bio pošteđen. Ministar štiti sebe kada odobrava farmacijskim tvrtkama financiranja raznih Kongresa u inozemstvu, na kojima je i on prisustvovao. Najbolji su dokazi njihove imovine. Neka se svi oni koji nešto znaju ne plaše isljednika i njihovih ispitivanja. Treba ovoj državi pravda bez korupcije.

DU
Deleted user
11:25 15.11.2012.

Pa dobro, ako tako stvari funkcioniraju u cijelom svijetu: da li kod nas uopće može bit drugačije, sve i da hoćemo. Moguće rješenje bi bilo da se zabrani proizvodnja, distribucija i korištenje lijekova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije