Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.04.2016. u 23:00

U hrvatskim bolnicama kronično nedostaje medicinskih sestara. I to između 8000 i 12.000. Nitko ne iznosi točnu brojku pa izgleda da više nitko i ne vodi računa o tome koliko zapravo sestara predviđaju sistematizacije radnih mjesta od kojih se davno odustalo.

"Poželim da naša vlada i ministri legnu u bolnički krevet i kao obični  bolesnici čekaju na medicinsku sestru", izjavila je čelnica strukovnog sindikata medicinskih sestara želeći na taj način poručiti onima koji donose oduke o zapošljavanju u bolnicama da im je politika katastrofalna.

Izjavila je to prije dvije godine, ali komotno to može reći i danas, jer stanje je isto  - u hrvatskim bolnicama kronično nedostaje medicinskih sestara. I to između 8000 i 12.000. Nitko ne iznosi točnu brojku pa izgleda da više nitko i ne vodi računa o tome koliko zapravo sestara predviđaju sistematizacije radnih mjesta od kojih se davno odustalo. No dovoljno je čuti da ih u najvećem KBC-u u državi nedostaje skoro 700. Najmanje toliko otišlo ih je iz zemlje, samo je lani oko tisuću njih uzelo papir za tu svrhu, a triput ih je više na zavodu za zapošljavanje.

No zapošljavati ih se ne smije jer je već neko vrijeme na snazi zabrana zapošljavanja u državnim i javnim službama. I nije tako samo u zdravstvu. Strogo se brani i zapošljavanje u resoru obrazovanja, pa se već tri školske godine ni pod koju cijenu ne smije zaposliti kuhar u novoizgrađenoj osnovnoj školi u jednom zagrebačkom naselju. Takva je odluka, principijelno roditeljima poručuju iz Ministarstva obrazovanja.

S druge strane ta je zabrana nebitna kad treba zaposliti podobne i stranački zaslužne.  Za nesmetano obavljanje x posla u y ministarstvu/agenciji/zavodu, i prethodnih se godina namještalo raznorazne uhljebe pod nazivom administrativni referenti, stručni suradnici, savjetnici, tajnici, viši savjetnici, suradnici itd. Nakon što su neustavnom kategorijom proglašeni tzv. revolving door službenici prethodne vlasti, nova je vlast javno taj potez pozdravila a tajno odmah počela lagano popunjavati ta ista mjesta. U Ministarstvu kulture se, primjerice, "zbog povećanog opsega posla" ukazala potreba za "angažiranjem četiri vanjska suradnika", a i neki drugi ministri okružili su se novim licima za odnose s javnošću, koje službeno ne predstavljaju.

Da bi oni imali pouzdanike i plaćali ih našim novcem, mi ne možemo imati dovoljno medicinskih sestara u bolnicama, a  djeca ne mogu dobiti obrok u školi. Virus je to na koji se još nijedna politika nije pokazala imunom.   

>> Nakićev prijedlog je povećanje participacije za 1000 kn onima koji ne plaćaju dopunsko

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije