Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Visoko obrazovanje

Fakulteti još čekaju novac od države za upisane bez školarine

\'slavonija-29.10.2009.osijek,hrvatska,na osjeckom sveucilistu studenti ocjenjivali rad svojih profesora i asistenata,studenti na ekonomskom fakultetu. Photo: Davor Javorovic/VLM\'
\'Davor Javorović/PIXSELL
21.04.2011.
u 08:00

U MZOŠ-u uvjeravaju kako će sveučilištima dugovi biti podmireni te da će svi brucoši i u idućoj godini biti oslobođeni plaćanja

Prijedlogom novog Zakona o visokom obrazovanju ukidaju se školarine te se svi studenti upisuju besplatno i nastavljaju studirati bez plaćanja sve dok redovito ispunjavaju svoje obveze. Ova je novina razveselila sve studente i njihove roditelje, no oni vjerojatno nisu znali da će se odredbe zakona, koji je tek poslan u proceduru, početi primjenjivati 1. siječnja 2013. godine.

Što je s akademskom godinom koja je pred sadašnjim maturantima koji žele na jesen u fakultetske klupe? Službene odluke da će i iduća akademska godina za sve brucoše kao i za studente diplomskih studija biti besplatna još nema.

– Nemamo informaciju kako će se školarine financirati u idućoj godini, hoće li se zadržati postojeći model da svi brucoši i diplomci studiraju besplatno ili ne. Postavili smo Ministarstvu obrazovanja to pitanje, ali još nemamo odgovor – kaže Vesna Vašiček, prorektorica za poslovanje Sveučilišta u Zagrebu. Činjenica da do početka nove akademske godine nema ni pet mjeseci, a još se ne znaju uvjeti upisa nije jedina koja zbunjuje. Zabrinjava i podatak da sva sveučilišta još nisu dobila novac od MZOŠ-a za školarine aktualnih brucoša i diplomaca. Sveučilištu u Zagrebu duguju gotovo 61 milijun kuna, odnosno čak 80 posto od dogovorena iznosa. Samo 20 posto dogovorena iznosa dobilo je i Sveučilište u Rijeci.

– Jasno da to nije dobro i da neki fakulteti zbog toga imaju velikih problema – kaže Pero Lučin, rektor Sveučilišta u Rijeci. Ni on nije znao kakvi će uvjeti upisa vrijediti na jesen.

Nada se odgovoru idući tjedan na sjednici Rektorskog zbora. U MZOŠ-u nas uvjeravaju kako sveučilišta mogu biti mirna jer će im isplatiti sve dugove te tvrde da će svi brucoši i u idućoj akademskoj godini biti oslobođeni plaćanja školarina.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar History
History
08:17 21.04.2011.

Nije mi jasno, moja cura je upisala prošle godine fakultet i imala je besplatnu prvu godinu i da je dala sve ispite imala bi besplatnu i drugu godinu. Ove godine će pak biti da neće imat besplatno nitko nego da će se plaćat... Iduće godine se vjerojatno opet neće plaćat. Šta oni primjenjuju zakone kako njima vjetar puše?

99
99999
08:38 21.04.2011.

Nevjerovatno kada god se govori općenito o fakultetima i studiranju, koliko često se kao uzorak upotrijebe slike s efosa. :D

KR
kreont
08:45 21.04.2011.

Čekajte dići će se još koji kredit pa će i vas nešto dopast. A možete oduzet i od onih koji za savjetovanja i ostale Guru usluge uzimaju 25k mjesećno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije