Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIJEĆE EU i RH

Füle: S Hrvatskom EU nije samo veći nego i snažniji

Lossada i Jandrokovic.jpg
Council of the EU
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
23.03.2010.
u 16:10

Na travanjskoj međuvladinoj pristupnoj konferenciji otvorit će se preostala tri, a zatvoriti još dva poglavlja europske pravne stečevine, tvrdi hrvatski diplomatski izvor.

Na sljedećoj međuvladinoj pristupnoj konferenciji Euroske unije i Hrvatske, u drugoj polovici travnja, otvorit će se pristupni pregovori o svim trima preostalim poglavljima europske pravne stečevine, a dva će se poglavlja – Sloboda kretanja roba i Porezi – zatvoriti. Tvrdi to hrvatski diplomatski izvor nakon ovogodišnjega, šestoga po redu, sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje EU i RH što se u utorak održao u Bruxellesu.

Španjolski državni tajnik za vanjske poslove Angel Lossada, koji je na sastanku predstavljao Predsjedništvo EU, istaknuo je da se “EU očito zalaže da Hrvatska čim prije postane članicom, čime bi se ostalim zemljama u području poslao vrlo jasan znak da je članstvo u EU i za njih moguće”.

- Hrvatska ostaje odlučna na svojemu putu u EU i ispunit ćemo na vrijeme sve svoje preostale obveze – napomenuo je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, koji je predsjedao sastankom Vijeća.

- S Hrvatskom EU neće postati samo veći nego i snažniji – naglasio je europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Štefan Füle dodavši da je Hrvatska već "blizu ciljne crte, ali posljednjih sto metara uvijek je najteže”.

U zajedničkoj izjavi sa sastanka kaže se da zaključenje pristupnih pregovora ove godine “ovisi posebice o zaključenju nužnih političkih, gospodarskih, zakonodavnih i upravnih preobrazba”. Preobrazbu pravosuđa i javne uprave te borbu protiv korupcije ističe se na vrhu toga popisa.

Usprkos nedolasku predstavnika Predsjedništva EU na područni sastanak na vrhu protekloga vikenda u Brdu kod Kranja, Lossada je rekao da je taj sastanak bio “vrlo pozitivan i koristan te da u nedolasku europskih čelnika “nije bilo nikakve političke poruke”.

Komentara 5

OB
-obrisani-
18:12 23.03.2010.

S Hrvatskom EU nije samo veći nego i snažniji..... (samo još da se riješimo Hrvata domoljuba.) ...to je mislio na kraju.

OB
-obrisani-
16:42 23.03.2010.

triba prije EU, odstraniti-Udbasé i nihove mrizé...., jos´iz doba-Samoupravljanja...\"legalna-zakonska-korupcija\"..!!

OB
-obrisani-
17:10 23.03.2010.

DA, ali je Hrvatska s EU-jom slabija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije