Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA
Povratak na članak

Ekstremne oborine kao razlog poplava

Rujanske su kiše, u kombinaciji s dosta mokrim ljetom, prouzročile poplave već po tko zna koji put ove godine

Komentari 10

HR
Hrvatska3014
01:12 15.09.2014.

Ja mislim da je to ok, ali zapuštena riječna korita od 2010. čini svoje. Protok je neefikasan. Ovaj naslov ide na ruku vladi, ali je daleko od istine.

VL
HR
Hrvatska3014
01:20 15.09.2014.

Branite vladajuće, ok. No ne treba ti fakultet da bi shvatili da dublje korito riješava problem. A gdje je jesen i zima

VL
LI
list68
07:26 15.09.2014.

Svima je jasno da su zbog velikih količina oborina vodostaji rijeka nabujali, ali isto tako nema opravdanja za uzimanje narodu prevelikih računa za "kojekakve naknade", za vode, a godinama ništa, niko ne čini da bi ovakve "ekstremne" uvjete barem ublažili.

VL
KA
karanovac
07:36 15.09.2014.

Sve je pod kontrolom a pola drzave pod vodom treba zvati JNA da rese problem

VL
Avatar think pink
think pink
09:11 15.09.2014.

fascinantna "analiza"... briljanat članak - uzrok poplava su KIŠE!!! a mi bedačeki mislili da je to zbog izuzetno suhog i vremena...

VL
OB
Objektivno...
11:28 15.09.2014.

U ekstremnim nesrećama se i ekstremno puno zvalo 060 9011 na koji se slilo ekstremno puno milijuna kuna. kada će se drugi dio tih milijuna sliti u džepove onima kojima su namijenjeni prije gotovo četiri mjeseca? Šta se čeka gospodo koja se više ne pojavljuje ni na TV? Osim danas silom prilika u Jutarnjem

VL
Avatar Alfons_x
Alfons_x
08:00 15.09.2014.

Da, krive su ekstremne oborine (kao da je krivo more) Ipak, uprimo prstom i na "eko udruge" te razne druge koji brane produbljivanje korita, čišćenje.......Jedan od apsurdnijih primjera vodnog "gospodarstva" je šljunčarenje na savi koje u RH nije dozvoljeno, dok s onu stranu granice u BiH uredno vade šljunak i prodaju ga nama. Toliko daleko ide apsurd ispunjenja zahtjeva raznih lobista i ekologa. Ne kažem kako ne treba paziti na eko sustav, no i prije su se korita održavala a školjkaši i ribe opstajali, tko ima koristi od toga da se školjkaši nasele po našim kućama?

VL
Avatar Alfons_x
Alfons_x
08:31 15.09.2014.

Nekoć su svake godine na ljeto savom prolazili takozvani jaružari brodovi koji su čistili dno i izbacivali talog sa strane, danas se dno save na pojedinim mjestima toliko uzdiglo da su sprudovi gotovo poravnati sa vrhom prirodnog korita rijeke. Jošoš jedan primjer bih dao "efikasnosti" državnih službi, ljetos kada je bio također ogroman pljusak kiša je na više mjesta oštetila savski nasip na potezu od Drneka prema Suši i dalje nizvodno, jednostavno su velike količine kiše u vrlo kratkom vremenu i natopljen nasip pokrenule "klizište" tako da je dobar dio nasipa jednostavno otklizao. Mjerodavni su postavili znak upozorenja kako ne bi automobili otišli preblizu rubu i sletjeli niz nasip, to je sve što su učinili u zadnja 3 mjeseca, da bi ta ista oštećenja navrat nanos "sanirali" jučer!!! Napominjem kako je ta cesta jedina poveznica za ljude tog kraja, druge nema. Sama po sebi je dovoljno uska da se autobus i automobil ne mogu mimoići, na tim mjestima je nakon odrona bila toliko sužena da je autobus jedva prolazio, ugrožavajući putnike i sebe. 3 Mjeseca im je trebalo da se pokrenu, o problemu su izvješteni i mediji, no nitko se nije udostoji niti doći pogledati, valjda je čitanije kada se desi katastrofa, nego pisati članak koji može katastrofu spriječiti. Drugi primjer su "eko udruge" kod mjesta Veleševec postoji stari drveni most koji je za velike poplave 2010 godine toliko oštećen da je zatvoren za upotrebu. Nakon dogovora sisačke i zagrebačke županije, odnosno nadležnih općina, o obnovi mosta koji bi bio građen na identičan i način od istog materijala (hrastovo drvo) Eko udruge su stopirale gradnju jer se u blizini mosta nastanila ptica i hrani se termitima koji se nalaze u tom starom mostu. Napominjem most je usred šume, dakle hrane je u izobilju. Opcija za preći na drugu stranu Odre je više od 30km obilazno preko Velike Gorice....No što nas više može iznenaditi u ovom Apsurdistanu.

VL
Avatar Robinzon
Robinzon
07:51 15.09.2014.

U vrijeme Juge otac i ja smo imali obavezu čistiti dio korita Une od sedrenig gromada i njima ojačavati obalu ispod naše kuće. Danas to nitko ne čini, pa niti općinska samouprava. A kiše su padale i tada i sada.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.