Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODGOVORI STRUČNJAKA

Evo odgovora na vaša pitanja o legalizaciji (16. dio)

bager
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
05.06.2013.
u 18:00

Vecernji.hr omogućio je čitateljima da nađu odgovore na pitanja o legalizaciji koja ih zanimaju. Na pitanja odgovara Jelena Krezo iz PRIMAPARSA.

1.Uz kuću s urednim papirima i dozvolama su prije 12-14 godina sagrađene dvije nadstrešnice jedna površine manje od 15 kv.metara a druga više od 15 kv. metara na koju se nadovezuje kamin površine cce 5 kv. metara. Na kopiji katastarskoga plana koju smo dobili to se ne vidi pa nam je rečeno da uz arhitektonsku snimku izvedenoga stanja koju radimo i radi manje prenamjene prostora u okviru postojećih gabarita kuće treba i geodetski elaborat. Kako je u medijima,posebno zadnjih dana, bilo govora da se mogu koristiti novi aerofotogrametrijski snimci umjesto geodetskih elaborata koji iziskuju naravno dodatne nemale troškove, molimo za vaš odgovor, odnosno mišljenje nadležnog ministarstva. Pročitao sam prije par dana da je slično pitanje bilo postavljeno u Vrlici i ministrici koja je obećala dati odgovor na to pitanje. Napominjem da su nadstrešnice s jednom stranom naslonjene na kuću.

Poštovani, prema informacijama koje imamo, za sada je moguće pokrenuti postupak legalizacije bez geodetske snimke ukoliko je objekt koji se legalizira ucrtan u važeči službeni katastarski plan ili ako je isti prikazan u (novom) izloženom katastarskom planu (ovo vrijedi za područja na kojima je rađena nova katastarska izmjera). U tom slučaju prilaže se kopija izloženog plana s identifikacijom stare čestice i kopijom važećeg katastarskog plana. S obzirom na naprijed navedeno, mišljenja smo da je u Vašem konkretnom slučaju geodetska snimka potrebna.

2. Ako imam građevinsku dozvolu i kuća je ucrtana u katastru, a nakon izgradnje izvršene su građevinske preinake (po kupnji kuće od prijašnjih vlasnika prilagodili smo je svojim potrebama) moram li dati izraditi projekt čitave kuće (izvedeno stanje) ili je moguće u zahtjevu za legalizaciju priložiti projekt samo konkretno izmijenjenih prostora (za koje konkretno podnosim zahtjev za legalizaciju) Naime trošak ponuđena mi je izrada projekta po cijeni od 3500 kn i rečeno je da je to nužno za ishodovanje rješenja. Je li to točno? I je li potrebno nakon toga očitovanje-izmjer geodete?

Arhitektonski ili građevinski snimak građevine mora u sebi objedinjavati cijelu građevinu, bez obzira na veličinu dijela koji se legalizira, a cijena snimka ovisi o ukupnoj površini građevine koja se legalizira. Ukoliko je u važećem službenom katastarskom planu prikazana građevina onakva kakva je sada ( po gabaritima ) onda nema potrebe raditi geodetski snimak.

3. Na očevoj kući izgrađenoj s potrebnom građevinskom dozvolom 1961. izgradio sam potkrovlje prema građevinskoj dozvoli izdanoj 1986. godine. Tijekom gradnje potkrovlja susjed je uložio žalbu te je presudom Upravnog suda poništena građevinska dozvola (1987) kad je potkrovlje već bilo napravljeno i useljeno. Rješenje upravnog suda daje nalog da nadležna tijela ponove postupak za reviziju građevinske dozvole što nisu nikad uradili. Potkrovlje (stambeni prostor od 64m2) je napravljeno prema uvjetima i građevinskoj dozvoli bez ikakvih odstupanja. Kakav je sad moj status u procesu legalizacije s obzirom da sam napravio potkrovlje za vrijeme trajanja valjanosti građevinske dozvole koja je naknadno poništena? Predstoji li mi i plaćanje kazne i kojih drugih troškova?

S obzirom da je građevinska dozvola poništena i da su u međuvremenu prošli svi rokovi u kojima ste mogli nešto poduzeti, izgrađeno potkrovlje je danas nelegalno sagrađeni dio zgrade i treba ga legalizirati. U postupku legalizacije trebati ćete platiti naknadu za legalizaciju sukladno veličini objekta. Što se pak tiče plaćanja komunalnog doprinosa, ako ste isti platili u postupku ishođenja poništene dozvole i ako možete dokazati da Vam taj novac nikada nije vraćen, onda se možete pozvati na tadašnje uplate i ishoditi oslobođenje od plaćanja istog .

4. Dobar dan. Zanima me da li moram legalizirati potkrovlje koje je uređeno iza 1994. a nije ucrtano u nacrtima za kuću koja ima građevinsku dozvolu.U nacrtu postoji slika bez uređenog potkrovlja. S time da je na krovu također rađena jedna krovna kućica kod adaptacije krova koja u prijašnjim nacrtima nije bila.

Potkrovlju je promjenjena namjena u odnosu na izdanu dozvolu, a izgradnjom krovne kućice promjenjeni su i lokacijski uvjeti pa je ovaj zahvat potrebno legalizirati. Ukoliko je to doista jedini zahvat koji ste napravili, onda će Vam za legalizaciju biti dovoljna samo arhitektonska odnosno građevinska snimka objekta ( ovisno o njegovoj ukupnoj površini ) i izvod iz važećeg katastarskog plana.

5. Zanima me ako moram legalizirati ljetnu kućicu s roštiljem. Kućica je dimenzija 3,5 x 3,5m, a roštilj se nalazi cijelom jednom stranom između stupova te viri još 1,2m van iz kućice. Otvorena je sa svih četiriju strana. Skica je u prilogu. Moram li je legalizirati ili nije potrebno?

Ako je Vaša ljetna kućica otvorena sa svih strana i ako je izgrađena na parceli na kojoj postoji legalno sagrađena glavna građevina, onda je u ovom slučaju riječ o jednostavnoj građevini za koju ne treba akt kojim se dozvoljava građenje, pa samim tim ne treba ni legalizacija.

6. Na parceli xy postoji ucrtana zgrada od primjerice 100m2 za koju postoji uvjerenje da je postojala prije 15.2.1968. Na istoj parceli je u međuvremenu rekonstruirana postojeća zgrada od 100m2 i sada se na njenom mjestu nalazi nelegalna zgrada od primjerice 300m2 obujma primjerice 1000m3. Moje pitanje glasi: Po kojim propisima se obračunava obujam početne zgrade (koji će kasnije biti oduzet od obujma izvedenog stanja) od 100m2 (koja visina prizemlja/etaža, koliko etaža, koliki nadozid posljednje etaže, koliki nagib krovne konstrukcije)? Ili da sažmem: koji je mjerodavni poprečni presjek za zgrade evidentirane prije 15.2.1968. g.?

Ukratko, onaj kojega se može rekonstruirati iz postojećeg stanja rekonstruirane građevine i lokalnih i tradicijskih uvjeta područja na kojemu se zgrada nalazi.

7. Pozdrav, imam pitanje vezano za legalizaciju kuće. Kuća je sagrađena 1910. godine. Nakon toga je dograđena prvi put 1955. godine (postoji u avio snimku iz 1968.). Drugi put je nadograđena 2005. a treći put je u srpnju 2012. na kuću dodan još jedan ulaz na gornji kat i tom su prilikom napravljene stube. U papirima (katastar i zemljišnik) stoji površina kuće iz 1910. godine. Jasno mi je da se ove prve dvije nadogradnje sada mogu legalizirati ali me zanima ova treća jer se stube nalaze na državnoj cesti (ne smetaju odvijanju prometa), i k tome napravljene u srpnju 2012. nakon nastanka snimka. Čini mi se da se ova treća nadogradnja ne može legalizirati. Ono čega se ja bojim je da krenem u postupak, legaliziram ove dvije nadogradnje i onda primim rješenje da su stube nelegalne i da ih uklonim. Čini mi se jednostavnije uopće ne ići u postupak legalizacije.

Poštovani, rješenje da uklonite stube koje su izgrađene na zemljištu državne ceste ionako ćete jednom dobiti, a bilo bi šteta da propustite pogodnosti za legalizaciju ranijih nadogradnji koje Vam pruža ovaj zakon. Razmislite.

>> Sve o legalizaciji čitajte u našem specijalu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije