Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza psihijatara

Evo me, sudite mi, nisam se nimalo promijenio...

ivo sanader (1)
Screenshot HRT
Autor
Sonja Hoffman
30.09.2012.
u 22:55

Prof. dr. Vlado Jukić: Cijeli je nastup osmislio tako da bi se svidio javnosti, a ne samo da bi se branio od optužbi

Hrvatski psihijatri koji su gledali istup Ive Sanadera složni su u ocjeni da se kao osoba nije nimalo promijenio, a njegov cjelokupan nastup govori da se za intervju ozbiljno i pripremio.

– Možda je njegova samouvjerenost i samodopadnost blago ublažena nakon svega što je prošao u zatvoru i sjedeći na optuženičkoj klupi, no u konačnici se kao osoba nije nimalo promijenio – rekla je prof. Vera Folnegović Šmalc, predsjednica Hrvatskog psihijatrijskog društva.

Zacrtao smjer

Njegov je nastup, smatra, bio vrlo promišljen, a sama činjenica da je na njega pristao predstavlja hrabrost.

– Prosječna osoba kojoj se tolika nedjela stavljaju na teret, bez obzira na to bila ona kriva ili ne proživljava traumu krivca, rijetko bi imala obraza i hrabrosti doći u emisiju i suočiti se s “neprijateljskom” javnošću – objasnila je prof. Šmalc i dodala da je to samo dokaz da se on sa svojim trenutačnim statusom optuženika jako dobro nosi.

Tijekom cijelog razgovora, unatoč voditeljevim prekidima, Sanader je, kaže, suvereno intervju vodio točno u onom smjeru koji si je uoči nastupa zacrtao.

– Svaku provokaciju s lakoćom je otklonio, a potom se koncentrirano vraćao na temu koju si je zadao što se u psihijatriji naziva temacitet pažnje – ističe prof. Šmalc. Bilo je, otkriva, dijelova intervjua kada se na trenutke moglo osjetiti da mu postavljena pitanja ne odgovaraju. – Na svako takvo pitanje voditelja Sander se zatvarao, ali ne i branio – kaže psihijatrica. Takva reakcija govori da postoje djela, odluke ili situacije za koje nije do kraja siguran je li u datom trenutku postupio ispravno, ali i da se za njih ne kaje kako krivac, već ih smatra greškama.

– Cijelo to vrijeme on je iskreno branio samo svoju obitelj – naglasila je.

A bivši premijer nije izgubio ni svoju sposobnost da se dopadne.

– Izgleda i drži se jako dobro, a cijeli je nastup osmišljen kako bi se ne samo obranio nego i dopao – prokomentirao je prof. Vlado Jukić, psihijatar sa Psihijatrijske bolnice u Vrapču. Ni na pitanja koja mu je postavljao voditelj o ljudima koji su mu nekada bili bliski suradnici nije želio odgovoriti niti ih imenovati.

– Sve to svjedoči u prilog činjenici da se Sanader i njima nastoji ponovo svidjeti te da se još uvijek nada da bih mogao pridobiti na svoju stranu – tvrdi prof. Jukić.

Dodaje i da je bivši premijer još jednom pokazao koliko je jaka i inteligentna osoba te da ga optuženički status nije psihološki slomio.

– Riječ je zapravo o rijetko jakoj osobi koju ni boravak u zatvoru ne može slomiti – kaže psihijatar. Dodaje da tijekom nastupa nije pokazao ni najmanji element paranoidnosti, te da nije psihološki bolesna osoba.

Jedina emocija koju je pokazao bila je ljutnja na Mladena Bajića i Jadranku Kosor, a iz žestine napada jasno je da je riječ o osobnom obračunu.

– Na takav se način osoba može obrušiti samo ako se osjeća prevarenom – smatra psihijatar prof. Vladimir Gruden. Ljutnja na nekad blisku suradnicu i Bajića koja je tijekom cijelog nastupa dominirala jer se stalno vraćao na tu temu govori da je prema njima imao jakih prijateljskih emocija.

– Iz stupnja ljutnje i bijesa koji je ispoljio moglo bi se reći da im je bezuvjetno vjerovao, da ih je na neki način volio, pa se sada osjeća kao prevareni bračni partner– smatra Gruden.

Dodaje i da mu se iz cjelokupnog stava koji je tijekom nastupa Sanader pokazao čini da je sam u sebi riješio dvojbe o svojoj krivnji.

– On psihološki nema dvojbe da je kriv, jer priznaje da je griješio, no sa stavom griješiti je ljudski – tvrdi psihijatar.

Došao s porukom

U njegovim tvrdnjama da su se svi urotili protiv njega, smatra prof. Gruden, nema ni jednog paranoidnog elementa.

– Ljudi koji imaju paranoidne poremećaje se brane, a Sanader je na ovaj intervju došao s porukom: Evo me, tu sam, sudite mi, ali ja sam taj koji jesam i nisam se nimalo promijenio – kaže psihijatar. Dokazao je da je jedna od rijetkih osoba u povijesti koja je izdržala “skidanje krune” bez psiholoških posljedica.

Kao i dok je bio premijer, Sanader je dominirao tijekom cijelog intervjua.

– Time je pokazao da ne glumi kada kaže da smatra da su široke mase izmanipulirane kada je riječ o njegovoj krivnji, ali i da ga se mišljenje većine baš zbog toga i ne dotiče – objasnio je.

Štoviše, analizirajući njegove izjave, činilo se da je u emisiju došao ne da se brani pred javnošću, nego da pokaže da se usudi.

>>'
Sanaderov nastup na HTV-u dobro je smišljen potez odvjetnika'

Komentara 141

CH
chemica
23:02 30.09.2012.

Franjin pukovnik će mi se "svidjeti" samo ako vojska izvrši državni udar pa ga prvog popnu na banderu. Da, mahat ću mu sa zastavicom obnevidio od sreće i oduševljenja, a u pozadini će urikati Žak: HDZ zna...HDZ zna...

OB
-obrisani-
23:04 30.09.2012.

kao što Milošević nije sam...započeo i dovršio rušenje Jugoslavije . tako i Sanader nije sam....započeo i dovršio...pljačku i uništenje Hrvatske...

OB
-obrisani-
22:57 30.09.2012.

pa kaj nije logično rekao . svi svjedoci koji ga terete...su....prvo HDZ-ovci...a drugo lopovi i kriminalci . pa ebo ja takve svjedoke...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije