Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podaci iz popisa

Evo koliko su Hrvati pismeni i (ne)obrazovani!

pisac,penkala,nalivpero,papir,pisanje
Thinkstock
26.07.2013.
u 12:13

Državni zavod za statistiku danas je objavio da su u Hrvatskoj, prema rezultatima popisa stanovništva, 32.302 osobe nepismene što je 0,8 posto ukupnog stanovništva starijeg od 10 godina.

Državni zavod za statistiku danas je objavio da su u Hrvatskoj, prema rezultatima popisa stanovništva, 32.302 osobe nepismene, što je 0,8 posto ukupnog stanovništva starijeg od 10 godina.

Prezentaciju danas objavljenih statistika pogledajte OVDJE

Nepismeno je 6.735 muškaraca (0,4 posto) i 25.567 žena (1,3 posto). Treba napomenuti da je prije 60 godina, 1953. godine, u Hrvatskoj bilo čak 22,4 posto nepismenih žena i 9,3 posto nepismenih muškaraca te od tada broj neprekidno pada.

16,4 posto visokoobrazovanih

Broj nepismenih raste sa starošću, a najviše je nepismenih žena starije dobi. Prema županijama, najviše je nepismenih u Šibensko-kninskoj županiji (2 posto) pa Vukovarsko-srijemskoj (1,6 posto) i Požeško-slavonskoj (1,6 posto). Najmanje nepismenih je u Istarskoj županiji (0,3 posto), gradu Zagrebu (0,3 posto) i u Primorsko-goranskoj županiji (0,3 posto).

U populaciji starijoj od 15 godina 30,8 posto ima najviše završenu osnovnu školu, 52,6 posto srednju školu, a visokoobrazovanih je u Hrvatskoj 16,4 posto. U skupini od 25-29 godina čak 26,6 posto je visokoobrazovanih, a samo 8,6 posto osoba starijih od 70 godina je visokoobrazovano.

Najviše visokoobrazovanih je u Zagrebu pa slijedi Primorsko-goranska i Dubrovačko-neretvanska županija, najmanje ih je u Virovitičko-podravskoj županiji.

>>Najčešća imena u Hrvatskoj: Ivan i Marija, a prezime Horvat!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije