Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podaci eurostata:

Eurozona u recesiji - BDP u padu već drugi kvartal zaredom

nezaposleni španjolci,španjolska
AFP/PIXSELL
15.11.2012.
u 12:30

Eurozona će još dugo morati čekati na oporavak od gospodarske krize, pokazuju najnoviji podaci

BDP zemalja eurozone u padu je već drugi kvartal zaredom, čime je po opće prihvaćenoj definiciji europsko gospodarstvo ušlo u recesiju, prenosi NY Times na temelju podataka Eurostata. Naime, BDP je u eurozoni pao za 0,1 posto u tromjesečnom razdoblju zaključno s rujnom. Pad je ipak manji od onog u prethodnom kvartalu, kada je iznosio 0,2 posto.

Sve je to pokazatelj da je put do oporavka gospodarstva eurozone još uvijek dug. Neki su analitičari predviđali još veći pad, no tu je "uskočila" Francuska čiji je BDP, ponešto iznenađujuće, porastao za 0,2 posto zbog većeg izvoza i potrošnje. Iznenadila je i Italija, čiji je pad od 0,2 posto također manji od očekivanog te puno bolji od prijašnjih kvartala. Njemački je BDP porastao za 0,2 posto.

– Glavni pokazatelji ukazuju na to da će se recesija u eurozoni proširiti i produbiti u posljednjem kvartalu – prenosi NY Times izjavu Martina van Vlieta, analitičara ING Banke.

Ključne riječi

Komentara 16

OB
-obrisani-
13:07 15.11.2012.

Iako je od tebe ironicno misljeno ,tako je ,Cacic je kriv ... a tebi +1 si sad sretniji SDP/koalicijski pristasa..

Avatar Khuen-Héderváry
Khuen-Héderváry
13:23 15.11.2012.

A koliki je pad američke eknomije? Velecijnjeni američki ekonomski analitičari zanimljivo znaju sve pojedinosti o EU, Rusiji, Kini itd ali os svom raju an zemlji niti riječi.

KO
korisnik3
12:54 15.11.2012.

to je zbog radimira cacica. europa je stala zbog cacica!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije