Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLITIČKA PORUKA

Europski Židovi šalju brodove koji bi trebali probiti blokadu Gaze

Rachel Corrie
AFP
11.06.2010.
u 14:41

Konvoj bi na put trebao krenuti do kraja srpnja. Nosi simboličnu pomoć (školske knjige, lijekove i glazbene instrumente za djecu, ali cilj mu je prije svega poslati političku poruku.

Židovi iz europskih zemalja organizirani u mirovnu grupu Europski Židovi za pravedan mir (EJJP) pripremaju konvoj koji bi trebao probiti blokadu Gaze. Konvoj bi na put trebao krenuti do kraja srpnja. Nosi simboličnu pomoć u vidu školskih knjiga, lijekova i glazbenih instrumenata za djecu, ali cilj mu je prije svega poslati političku poruku. 

- Bojimo se da politika Izraela pomaže rastu antisemitizma u svijetu. Želimo pokazati da akcije izraelske vlade u osnovi nisu židovske - kazala je medijima Edith Lutz iz njemačke udruge koja organizira put. Kako su se vijesti o ovom izraelskom pokušaju razbijanja blokade širile, tako im se javlja sve više zainteresiranih za polazak. Trenutačno imaju predbilježenih četrdesetak europskih Židova, među kojima ima i onih koji su preživjeli holokaust. Umjesto jednog broda, sada se razmišlja o dva ili tri.

- Nismo sigurni hoće li nas Izraelci pustiti. Ako ne uspijemo, vratit ćemo se drugi put. 

EJJP je krovna organizacija koja okuplja udruge iz 10 europskih zemalja, osnovana 2002. godine u Amsterdamu. Protive se svakom nasilju nad civilima, zalažu se za pravo Palestinaca na područja Zapadne obale, istočnog Jeruzalema i Gaze te priznaju pravo i izraelskoj i palestinskoj državi da im prijestolnica bude Jeruzalem. Pozivaju izraelske vlasti da priznaju kako su kreirali palestinski izbjeglički problem te da on mora biti pravedno riješen. Jerusalem Post piše kako “antisemiti” neće biti propušteni.

Ključne riječi

Komentara 297

OB
-obrisani-
23:41 12.06.2010.

Nije u tome problem, ne govorimo samo o Izraelu, ja bar govorim o citavom podrucju koje se povjesno zove Palestina, gdje, naravno, zidovi imaju pravo da zive. Ali to nije samo njihova zemlja, ona pripada I drgima sa jednakim pravima. Koja se aada na sve nacine osporavaju. Do nastanka drzave Izrael nije ni bilo sukoba tamo, bez obzira na vjeru i organizaciju osvajaca. Dakle, kada de prava koja se za sebe traze priznaju I drugima, ni drzava Izrael nece vise biti ugrozena niti u stanju permanentnog rata

OB
-obrisani-
23:41 12.06.2010.

ha ,ha primjedba dobro sto nisi rekao ,kao onaj drugi MALI cionist iz IzraHell-a,oris (orisis) kako se napisi iz Talmuda moraju razumjeti u prenesenom znacanju i da USTVARI opisuju kultivaciju krusaka i jabuka ( nisam znao da ste ih tadaa uzgajali ,ha)..... Abhodah Zarah (26b, Tosephoth) :”Cak i najbolji medju gojima trebaju biti ubijeni”......u prenesenom (stvarnom)znacenju: \" Da bi jabuke urodile plodom treba ih svake godine obrezivati\"

OB
-obrisani-
23:19 12.06.2010.

u 22:42h canajisraM je napisao/la:\"Ovaj MALI cionistic primjedba konstantno siri ciofasisticku propagandu na HRVATSKOM forumu.\" ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ M@rsi nasmijes me onako do suza... eto. Cinjenice i statistika je tocni skup netocnih podataka, ma kakva statistika ( i ako \"kao autoritet upotrebljavas zidovske autore i intelektualce\") bila egzaktna znanost brojeva ona sama ne objasnjava socioloske pojave, ona je samo sredstvo pomocu kojega se objasnjava, ali to objasnjenje ovisi o subjektu koji to radi. Nesto kao stilske vjezbe.... isti tekst i 100 interpretacija. E moj M@rsi ja nikako sa tobom na zelenu granu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije