Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraga zločina

Europski parlament za progon svih ratnih i poratnih zločina

Hannes Swoboda
Boris Šćitar/Pixsell
15.02.2011.
u 22:04

- U Europi su postojala tri totalitaristička pokreta – nacizam, fašizam i komunizam.

Obje najjače europarlamentarne frakcije, i Europske pučke stranke (EPP) i Naprednoga saveza socijalista i demokrtata (S&D), slažu se da se da sve zločine, pa tako i one i koje su komunističke vlasti u Hrvatskoj počinile u poraću Drugoga svjetskoga rata, treba istražiti, a njihove počinitelje progoniti.

- U Europi su postojala tri totalitaristička pokreta –nacizam, fašizam i komunizam - koja su odgovorna za ozbiljne zločine i sve je te zločine važno istražiti – uzvratio je na novinarsko pitanje “izvjestitelj u sjeni o Hrvatskoj”  bavarski pučanin Bernd Posselt.

Austrijski socijalist Hannes Swoboda naglašava da “U EU želimo da se za sve ratne i poratne zločine utvrde počinitelji, te da ih se kazneno progoni”.

- To nije kopanje rovova između dviju strana, istina se mora doznati – ustvrdio je Swoboda.

Karamarko: Swobodina izjava o komunističkim zločinima potvrda je da nastavimo

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko koji od ponedjeljka navečer službeno boravi u Washingtonu za Večernji list je potvrdio da je informiran o izjavi Hannesa Swoboda koji je utorak o istraživanju komunističkih zločina izjavio; "Mi u EU želimo da se svi zločini, ratni i poslijeratni procesuiraju, jer je važno za svaku zemlju da se očisti od tih zločina, da se dozna tko su počinitelji, jer je važno za sve ljude da zemlja bude čista pred poviješću. Tu se ne radi o iskapanju novih podjela. Istina mora izići na vidjelo."

Karamarko je s odobravanjem primio Swobodinu izjavu te je naglasio da je “to upravo ono što on osobno stalno ponavlja u javnosti”.

- Zadovoljan sam reakcijom gospodina Swobode jer ona dolazi od potpredsjednika socijalističke frakcije i parlamentarnog izvjestitelja za Hrvatsku. Njegove riječi su dodatni poticaj i potvrda ministarstvu koje predvodim i Vladi RH da dovršimo sve istrage komunističkih zločina zbog bolje hrvatske budučnosti za njen narod i unutar europske zajednice - poručio je Karamarko iz Washingtona.

Komentara 329

JA
jalnus
00:23 16.02.2011.

Strucnjak za dionice ? Teska skola...

IV
Ivekivek
07:15 16.02.2011.

Što se čeka? Kada će se više tim smrdljivim zločincima staviti lisice na ruke i odvesti ih doživotno u Remetinac?

DU
Deleted user
23:55 15.02.2011.

Rekoh ja da ih fali na ovo forumu, biti će da se obuvaju u opanke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije