Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od 2015. godine

Europski javni tužitelj zatvarat će i Hrvate koji kradu iz EU fondova

zastave Hrvatska EU
Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
17.07.2013.
u 16:20

Hrvatski građani koji budu uhvaćeni kako varaju i zloupotrebljavaju novac iz EU fondova bit će izvedeni pred sud, a ovlasti da ih optuži pred hrvatskim sudom prvi put će imati jedan "strani" tužitelj – europski javni tužitelj.

Hrvatski građani koji budu uhvaćeni kako varaju i zloupotrebljavaju novac iz EU fondova bit će izvedeni pred sud, a ovlasti da ih optuži pred hrvatskim sudom prvi put će imati jedan "strani" tužitelj – europski javni tužitelj, čije je osnivanje danas predložila Europska komisija.

Prihvate li taj prijedlog sve zemlje članice EU i Europski parlament, europski javni tužitelj počeo bi s radom 1. siječnja 2015. i imao bi ovlasti podizati optužnice protiv svih osumnjičenih građana zemalja koje sudjeluju u tom novom obliku suradnje. Danska i Velika Britanija ne žele u tome sudjelovati, a Irska se još premišlja, no sve druge zemlje EU, uključujući Hrvatsku, nemaju tako laku mogućnost nesuradnje. Ipak, za mnoge zemlje prijedlog bi mogao biti kontroverzan jer bi za mnoge ovo bio prvi put da neki tužitelj koji nije isključivo iz nacionalnog pravosudnog sustava ima ovlasti izvoditi ljude pred nacionalne sudove te zemlje.

"Postoje kriminalne skupine koje lažno povlače novac iz fondova EU"

Zbog toga je Europska komisija predložila da europski javni tužitelj, osim četvorice zamjenika, ima i po jednog ili više nacionalnih tužitelja u svakoj državi članici EU, kojima bi bio delegiran i posao europskih tužitelja. To znači da bi, primjerice, glavni državni odvjetnik u Hrvatskoj odredio jednog od svojih suradnika – zamjenika ili pomoćnika ili običnog tužitelja – da istodobno bude i europski tužitelj. On bi tada istodobno odgovarao i, primjerice, hrvatskom državnom odvjetniku i europskom javnom tužitelju.

– Postoje kriminalne skupine koje lažno povlače novac iz fondova EU i mi se moramo učinkovitije protiv toga boriti. Osnivanjem Ureda europskog javnog tužitelja pokazat ćemo nultu stopu tolerancije za prijevare na štetu proračuna EU – rekla je potpredsjednica EK Viviane Reding. Prema njezinim podacima, oko 500 milijuna eura godišnje nestaje iz proračuna EU kroz prevaru i zloupotrebu. U samo 42,3 posto suđenja počinitelji bivaju zaista i kažnjeni zbog krađe novca EU. – To znači da polovica prevaranata uspijeva. Ne možemo to dopustiti – zaključila je Reding.

 >>EK: Nije istina da smo studijom preporučili uvođenje ZERP-a

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije