Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Propali pregovori

Europska unija ostala bez novca!

eu, europska unija,
Patrick Pleul/PIXSELL
09.11.2012.
u 23:43

Pregovori o proračunu prekinuti zbog nepomirljivih stavova Vijeća EU i Europarlamenta, koji upozorava da novca u 2012. jednostavno više nema

Europska unija ostala je bez novca, objavio je kasno sinoć u priopćenju Europski parlament, nakon što su propali pregovori između parlamenta i Vijeća EU o pronalaženju dodatnih 8,9 milijardi eura u proračunu za ovu godinu i o proračunu za 2013. godinu.

U proračunu za 2012. nema novca za plaćanje računa, odnosno za isplatu novca zemljama članicama koje su financirale projekte što ih je prihvatila i obećala platiti EU. Projekti odobreni od strane EU financiraju se tako što ih predlagatelj projekta provede, nacionalna agencija za plaćanje mu isplati novac koji mu je obećala EU, a na kraju se iz proračuna EU prebaci isplaćeni novac nacionalnoj agenciji za plaćanje. Sada se dogodilo naprosto to da EU nema novac za račune koje je obećala platiti.  "Stoga je Europski parlament podržao prijedlog Komisije da se doda 8,9 milijardi eura u proračun za 2012. godinu (…) ali manji dio zemalja članica to je blokirao", objašnjava se u priopćenju Europskog parlamenta. 

Krajnji rok za dogovor o ovom problemu iz ovogodišnjeg proračuna i o proračunu za sljedeću godinu istječe u utorak. Vijeće EU i Europarlament imaju još manje od 86 sati da pronađu rješenje.  

Velika Britanija, Nizozemska i Njemačka ne žele dodati još 8,9 milijardi eura u proračun za ovu godinu jer bi to, izračunali su, bilo povećanje proračuna za 9,5 posto. Mnogim zemljama koje štede kod kuće i nameću štednju svojim građanima to je neprihvatljivo, iako svi shvaćaju da EU treba platiti račune koji joj stižu na naplatu.

- EU mora pokazati malo više fiskalne discipline koju traži od svojih članica. Jasno smo rekli da želimo vidjeti smanjenje proračuna, a ne povećanje. To se odnosi i na proračune za 2012. i za 2013. - rekao je Greg Clark, britanski predstavnik na sinoćnjem sastanku.

Povjerenik Europske komisije za proračun, Poljak Janusz Lewandowski, kritizirao je zemlje članice zbog toga što su same odobrile da EU potroši novac na projekte, a nisu napunile proračun iznosom koji je potreban za takvo što.

Na sinoćnjem sastanku Hrvatsku je, kao zemlju pristupnicu u statusu promatrača, predstavljao veleposlanik Vladimir Drobnjak. 

Komentara 132

Avatar lav_alex
lav_alex
08:16 10.11.2012.

Ih, ta nemojte kasti!

LU
luja
08:35 10.11.2012.

A jooooooooj ma nije valjda kuku lele

XN
xnet0822
09:58 10.11.2012.

Eto vam ga na !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije