Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CETA

Europska unija i Kanada potpisale sporazum o slobodnoj trgovini

ceta
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
30.10.2016.
u 14:05

Protivnici ovog sporazuma proteklih su mjeseci organizirali prosvjede diljem Europe, zabrinuti da će se zbog tog sporazuma smanjeni standardi zaštite potrošača i okoliša u EU.

Europska unija i Kanada potpisale su sporazum o slobodnoj trgovini na summitu europskih i kanadskih čelnika u Bruxellesu.

Nakon što je valonski parlament u petak dao suglasnost saveznoj belgijskoj vladi da potpiše sporazum o slobodnoj trgovini s Kanadom, Tusk je na Twitteru objavio da je "cilj ostvaren" te da će sporazum s Kanadom biti potpisan u nedjelju.

Sporazum o slobodnoj trgovini između EU-a i Kanade (CETA) trebao je biti potpisan u četvrtak, no to je odgođeno jer sporazum nije dobio "zeleno svjetlo" parlamenta belgijske pokrajine Valonije

Valonski parlament u petak je konačno izglasao suglasnost, nakon čega je objavljeno da je  svih 28 država članica odobrilo potpisivanje sporazuma s Kanadom. 

Njegovim stupanjem na snagu više od 98 posto svih kanadskih i europskih tarifnih linija trebalo je biti oslobođeno carina, uključujući 92 posto kanadskih carina na poljoprivredne proizvode. Procjenjuje se da će se izvoz iz EU-a u Kanadu povećati za 24 posto godišnje.

Protivnici ovog sporazuma proteklih su mjeseci organizirali prosvjede diljem Europe, zabrinuti da će se zbog tog sporazuma smanjeni standardi zaštite potrošača i okoliša u EU.

>> Valonci popustili u zadnji čas – spašena CETA

>> U EU se 2000 gradova proglasilo slobodnim od TTIP-a i CETA-e

Ključne riječi

Komentara 8

DU
Deleted user
14:51 30.10.2016.

Eeee ,da se je u Hrvatskoj saznalo za CETA ugovor, ne bi vi njega potpisali. Sretni ste vi što mi imamo pametnijeg posla , (recimo kome je dida bio partizan a kome ustaša ili četnik), pa se ne zanimamo sasa tim vašim CETA-ma .Neznate vi sa zapada što su pravi problemi :))

DU
Deleted user
21:33 30.10.2016.

sad će nas preplavit sa klorisanim pilićima. pozdravimo se sa zdravom hranom bez dodataka iz kuhinje MONSANTO.

DU
Deleted user
06:31 31.10.2016.

Nitko u EU a niti u CA nije nikada glasovao za takav sporazum! Nitko pojma nema kakve će stvarne posljedice iz toga proizaći. Hoće li nam iz CA sada slobodno uvoziti GMO hranu, hranu sa antiobioticima, govedinu sa hormonima za rast, bankarenje koje ide u korist samo bankarima ... Ništa o t ome nitko osim onih par EU birokrata koji su pregovore vodili u tajnosti ne zna. Svi takvi ugovori, ako to već netko gura tako snažno (globalisti) trebali bi imati Rok trajanja uz obvezu da se nakon nekog vremena može jednostavno ukinuti ako se pokaže štetnim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije