Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekonomska prognoza

Europska komisija predviđa Hrvatskoj rast BDP-a od po 2,1 posto u ovoj i u sljedećoj godini

Juncker
Foto: Reuters/PIXSELL
04.02.2016.
u 11:01

Rast BDP-a smanjit će stopu nezaposlenosti, kaže u današnjoj prognozi Europska komisija, no "tempo oporavka ostaje ograničen još uvijek visokim dugom i u privatnom i u javnom sektoru".

U najnovijoj ekonomskoj prognozi Europska komisija predviđa Hrvatskoj rast BDP-a od po 2,1 posto i u ovoj i u sljedećoj godini, što je veći rast od onoga koji je EK prognozirala u prethodnoj prognozi iz studenog prošle godine. Tada je Komisija govorila da će Hrvatska rasti 1,4 posto u 2016. i 1,7 posto u 2017., a sada je prognoza rasta bolja.

EK prognozira da će rast BDP-a za 2015. biti na 1,8 posto, što je trakođer više nego u ranijoj prognozi kad je Komisija očekivala 1,1 posto rasta BDP-a u 2015. godini.

Rast BDP-a smanjit će stopu nezaposlenosti, kaže u današnjoj prognozi Europska komisija, no "tempo oporavka ostaje ograničen još uvijek visokim dugom i u privatnom i u javnom sektoru". 

Danas objavljenu zimsku ekonomsku prognozu Komisija ne temelji na planovima nove Vlade premijera Tihomira Oreškovića jer, naglašava se u prognozi, proračun za 2016. još nije usvojen i prognoza je pisana iz perspektive politike bivše Vlade. Ako nova Vlada ne bi nešto mijenjala (a najave iz nove Vlade govore da hoće), proračunski deficit u ovoj godini bi, prema prognozi Komisije, iznosio 3,9 posto BDP-a, a javni dug 87 posto BDP-a.

"Očekuje se da je nezaposlenost pala na 16,2% u 2015., zbog kontinuiranog smanjenja radne snage, ali također zbog povećanja zaposlenosti. Do 2017., predviđeno je da stopa nezaposlenosti nastavi padati na valu održivog stvaranja radnih mjesta", kaže se u današnjoj prognozi Komisije, no također se dodaje da nezaposlenost, unatoč padu stope, ostaje velika. 

>> 2026. neće biti ovakve Rusije, a EU će se raspasti na četiri Europe

Komentara 10

Avatar mister.N@
mister.N@
11:26 04.02.2016.

za ovaj rast ce biti zasluzan hdz i most :))))))

BA
balic
11:59 04.02.2016.

Europska komisija predvida. Ha ha samo nek predvida, ali nek pazi da se ne osramote.Ovim tempom kako se formira nova vlada, ce se iseliti vise ljudi nego za prosle vlade.Od rasta nece biti ni r sto predvidaju.

Avatar @promatrač
@promatrač
13:03 04.02.2016.

Ja predviđam BDP rast u idućim godinama najmanje po 3,5 % godišnje. Jer crvena partija polako nestaje. Znači srazmjerno kako SDP bude glasove gubio, HDZ dobivao tako će BDP rasti, a Hrvati bolji život živjeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije