Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Europska komisija poručuje: Mirovine vam nisu socijalno održive

13.06.2018.
u 00:00

Zadržavanje postojeće razine mirovinskih primanja očekuje se u Austriji i Sloveniji, a lagano povećanje u Njemačkoj i Danskoj.

Kada za 40 godina ode u mirovinu, osoba koja je u Hrvatskoj prvi put počela raditi 2016. godine imat će 16 posto manju mirovinu od sadašnjih novih umirovljenika iza kojih je 40 godina staža, pokazuju najnoviji godišnji izvještaji Europske komisije o starenju i primjerenosti mirovina koji su predstavljeni u zagrebačkom uredu Europske komisije.

U odnosu na postojeća mirovinska primanja veći pad mirovina od hrvatskih u budućnosti mogu očekivati samo Rumunji i Poljaci – oko 40 posto. Zadržavanje postojeće razine mirovinskih primanja očekuje se u Austriji i Sloveniji, a lagano povećanje u Njemačkoj i Danskoj.

– Hrvatske su mirovine i danas najniže u EU u odnosu na plaću, a postoji rizik da država u budućnosti neće moći zaštititi starije ljude od siromaštva – kazao je Ettore Marchetti iz Glavne uprave Europske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost. Izvještaj o starenju (Ageing report 2018) pokazuje da će hrvatske mirovine biti održive sa stajališta fiskalne politike jer smo među rijetkim zemljama gdje se očekuje smanjenje javnih izdvajanja za mirovine mjereno udjelom u BDP-u, ali Ben Deboeck iz Glavne uprave za gospodarska i financijska pitanja kaže da projicirani pad javnih izdataka s više od 10 na nešto manje od 7 posto BDP-a nije održiv sa socijalnog i političkog aspekta.

>>Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju!

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Povijesni sastanak Donalda Trumpa i Kim Jong-una

>>SOA 2015. nije prisluškivala predsjednicu. To su izmislili oni koji su htjeli Lozančićevu smjenu

>>Agrokor: Nagodba odgođena za ponedjeljak

>>Muftija Aziz Hasanović: Pripadnike manjina treba zaštititi od prijetnji segregacijom

>>BBC tvrdi da je Zagreb prvi imao prognozu za selo i seljake

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar MicroCube
MicroCube
05:22 13.06.2018.

@rudic, opet floskule: "ne zeli se raditi" .... to je glupost. Od 50te do 60te trazio sam posao, bilo kakav, cistiti WC, raznositi pizzu, raditi bilo sto ne samo radi novaca vec radi rada, da ne bih sjedio doma. Za poslove tipa ciscenja javnih WCa 55 g starosti ne bi trebalo biti prepreka. Za svaki posao, ama bas svaki, bio sam prestar. Sada sa 62, odustao sam. Imam 35 g iskustva u EU, i visoko sam obrazovan. Zelio sam volontirati kao predavac u Narodnim Sveucilistima, nista od toga. Prema tome, izbacite kliše o "ne zeljeti raditi". Posla ima mozda u gradjevini, medjutim gradjevina nije sve niti je za svakoga i svaku zivotnu dob.

JA
jajahs
00:37 13.06.2018.

no shit Sherlock, sokiran sam ovim navodima

DU
Deleted user
06:30 13.06.2018.

temeljita promjena politickog sustava bi donijela temeljite promjene u svim drugim segmentima drustva....ovako hrvatska drzava svaki dan sve vise postaje zemlja apsurda... ...evo kerovodja iz bivse tzv.jna ima pet puta vecu placu od prosjecne place drzavnog sluzbenika...je li to apsurd....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije