Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
arbitraža

Europska komisija ljutita: Vesna Pusić nepravedno nas proziva

vesna pusic (1)
Patrik Macek/Pixsell
09.01.2012.
u 21:30

Šefica hrvatske diplomacije smatra da je Bruxelles Hrvatskoj i Sloveniji već trebao dati popis sudaca s kojeg će se birati arbitri.

Iako službeno ništa ne žele komentirati, u Europskoj komisiji osjećaju se “nepravedno prozvanima” u izjavama nove ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, koja je na HTV-u izjavila kako se Komisija nije držala svoje obveze prema kojoj je 15 dana od potpisivanja pristupnog ugovora trebala Hrvatskoj i Sloveniji dostaviti popis sudaca s kojeg se biraju oni koji će suditi o granici u Piranskom zaljevu.

– Zbog pristojnosti nećemo ništa komentirati – rekao je izvor iz Europske komisije, ali i dodao da će, budu li se “nepravedna” prozivanja nastavila, EK morati na njih službeno odgovoriti. Prema sporazumu Hrvatske i Slovenije arbitraža o granici počinje odmah nakon što Hrvatska potpiše ugovor s EU, što se dogodilo 9. prosinca. U arbitraži odlučivat će petero sudaca, od kojih svaka zemlja imenuje po jednog, a ostalu trojicu imenuju zajedničkim dogovorom, odabirući s popisa koji predloži Europska komisija. Ne uspiju li se dogovoriti o tri imena s tog popisa, umjesto njih s popisa birat će predsjednik Međunarodnog suda pravde. Ministrica Pusić i njezin slovenski kolega Samuel Žbogar u utorak će se u Bruxellesu sastati s povjerenikom Štefanom Füleom. V. Pusić očekuje da će dobiti popis kako bi se Hrvatska i Slovenija mogle dogovoriti o trojici sudaca, ali u Komisiji nisu željeli reći hoće li doista predati taj popis odmah ili on još nije spreman.

– Ono čega se treba držati pravila su i rokovi i zato ćemo, s hrvatske strane, inzistirati da sada, kad smo već, prema mojoj ocjeni, prekoračili rok kojeg se trebalo držati, prekinemo tu praksu i počnemo cijelu proceduru kako bi je, u skladu sa sporazumom, mogli privesti kraju – izjavila je na HTV-u ministrica Pusić.

Ključne riječi

Komentara 228

OB
-obrisani-
23:54 09.01.2012.

pozdrav i tebi imenjace..

SN
snjezni
22:10 09.01.2012.

Gospođo Pusić molim Vas nemojte raditi gluposti! Jer ćemo pretpostaviti da ste protivnica EU!

MA
matokan
21:48 09.01.2012.

Pusica prije svega ne razumije samu sebe,i nije cudo da je drugi nerazumiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije