Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPORNA POVLASTICA
Povratak na članak

Europska komisija: Apple treba Irskoj platiti do 13 milijardi eura

Irski porez na dobit je 12,5 posto, dok je Apple plaćao do sada tek jedan posto

Komentari 7

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
13:03 30.08.2016.

Da samo Apple, cijela irska IT industrija tako funkcionira (porezne olakšice, te skoro ne plaćanje poreza) te su tako preoteli milijune radnih mjesta ostalim državama EU.

VL
G4
G_4
08:16 01.09.2016.

XY firma dođe u Irsku i sa njima dogovore uvjete poslovanja i sada firma mora platiti nekome nešto jer se ovaj tako sjetio valjda fali birokratima novaca, a Irska dobila "packe po prstima" koja smijurija. Ne znam tko je izmislio te floskule i što znače "dobio po prstima" ili "najstrože osudio" ono ljudi izgube živote, ovi "strogo osude" i idemo dalje, drugim riječima pojeo vuk magare. Ako već treba netko platiti onda je to Irska jer je dozvolila takav način poslovanja. Bar su platili 1% kod nas se porezi opraštaju pa nitko nije dobio po prstima. Sad će i kod nas otpisivati dugove jer je netko htio novi telefon nabio račun i sada će se ta razlika svaliti na nas koji sve uredno plaćamo. Što im nisu u startu zabranili poslovanje po tim uvjetima, ako ja prodajem nešto u Njemačkoj ili Mađarskoj plačam porez koliki je u toj zemlji, a ne koliki je u Hrvatskoj jer sam tako dogovorio sa poreznom upravom. To mi sve smrdi na ono Vi samo poslujte, a od 26 milijardi € koliko bi trebali platiti dat će te pola 13..€ kao mi će mo Vas kazniti da se drugi ne osile i svima dobro.

VL
DU
Deleted user
14:13 30.08.2016.

Ne samo oni nogo i google trebaju skresati papke i sve ostale Američke firme koje drže monopol i ne plaćaju poreze.

VL
TO
tovaravot
15:27 30.08.2016.

Cijela situacija je puni zanimljivija i "dublja", imate li kojeg novinara da malo ozbiljnije poprat vijest ili ce sve ostat na ovom copy paste clanku sa komentarom novinara dostojnim vrtica?

VL
Avatar nekakav
nekakav
11:35 01.09.2016.

pobjednik se uvijek zna, to je država. sve dok se ne potpiše tipp. onda država više neće postojati kao država, već više kao zemljopisni pojam. irsko čudo je ionak završilo, ogromnim beneficijama privukli apple, microsoft, fejs, sad ih komisija rebnulaula bude sve redom. i otići će. čujem poljake kako se hvale da će pridobiti velike banke iz londona. a i pariz se tu čuje, amsterdam. amerikanci su zbog kršenja američkih sankcija nekim bankama oderali milijarde kazni. i što sad? naravno da treba vratiti. irska će dobiti 13 mlrd eura, ali izgubiti apple (koji ionako čeka sudbinu nokie kroz koju godinu), fejsa, ms.... i opet biti ono što irska i jest, mala uboga otočna država, koja je silnim beneficijama stvorila privid uspjeha. a prodavala maglu. sad je došao vjetar i otpuhao sve. vele neki da je irska lijepa. svaka zemlja je lijepa. bila ona albanija, bugarska ili austrija. kakve porezne oaze, dosta je toga. sad kad su i drugi krenuli svoj razvoj temeljiti na povlasticama velikim korporacijama, prvi se uzbunili najjači. jer oni postaju tržište, ne više središte. a čujte, boriti se budu morali, al su izgubili već rat. apple tek čekaju borbe radi krađe patenata, a i sam će gubiti borbe radi toga, jer i to što je on 'izumio', jest postao neki industrijski standard, kao što je u jednoj tužbi samsung izgubio spor radi krađe patenta od strane applea. jedni drugima kradu. to je kao i kod nas.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.