Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uzgajivači odahnuli

EU ukida zabranu uvoza kulena i kobasica iz Hrvatske

'unu - 301210- slatina  - slavonski kulen u \'mesopreradi\'  snimio dragutin santosi'
Foto: 'dragutin santosi'
1/3
25.09.2012.
u 13:29

Zabranu je EU uveo još 2005. jer se u Hrvatskoj koristilo cjepivo protiv svinjske kuge, što je u EU zabranjeno

Svinje iz Hrvatske mogu slobodno u Europsku uniju! Zabrana izvoza živih svinja, svinjskog mesa, ali i raznih suhomesnatih proizvoda poput kulena i kobasica trebala bi biti ukinuta tijekom listopada, najavio je potpredsjednik Vlade Neven Mimica jutros u Bruxellesu nakon sastanka s europskim povjerenikom za zdravlje i zaštitu potrošača Johnom Dallijem. Tu zabranu EU je uveo još 2005. jer se u Hrvatskoj koristilo cjepivo protiv svinjske kuge, što je u EU zabranjeno.

Hrvatska već godinama ne dopušta cijepljenje svinja protiv svinjske kuge, već se protiv toga bori drugim metodama koje su prihvatljive Uniji, ali sve do sada Unija nije bila spremna ukinuti zabranu. Mimica je objasnio da će se to uskoro dogoditi.

– Komisija će početkom listopada zemljama članicama predložiti donošenje takve odluke tako da možemo očekivati da naši izvoznici ponovno dobiju mogućnost izvoza živih svinja, svinjskog mesa i proizvoda od svinjskog mesa – rekao je Mimica.

– I školjki! – dodaje na to zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol koja je također danas u Bruxellesu, ali na sasvim drugom sastanku Vijeća EU za poljoprivredu i ribarstvo. Zabrana koja se ukida ne odnosi se, naime, samo na svinje nego i na školjke.

>>Dalmatinski pršut i baranjski kulen u utrci za autohtoni proizvod

Ključne riječi

Komentara 11

PE
PeroJoso
13:58 25.09.2012.

a što ćemo sad izvoziti kad nema više hrvatskog svinjogojstva i hrvatskog stočarstva ?

Avatar bok
bok
14:08 25.09.2012.

...one koji nisu sprijecili da se to cjepivo koristi u Hrvatskoj snose odgovornost da nije sve te godine Hrvatska mogla izvoziti delicije u EU. A tek kad se u Hrvatsko sjet euzgajati u vani nesto poput "Kobe beef" (najskuple meso) ili meso od Turopoljske svinje.... Ajmo forumasi manite se foruma, na posel....

Avatar bok
bok
13:47 25.09.2012.

hmmm nadam se da ce Beljski kulen (onaj kojeg ima u konzumu) sticti sto prije u Njemacku. EU ce poludjeti za njim...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije