Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

EU potvrdila otvaranje i zatvaranje 11 poglavlja s Hrvatskom

zbogar
Foto: Arhiva VL/AFP
1/2
29.09.2009.
u 21:56

Slovenski Vanjskopolitički odbor podržao je nacrt arbitražnog sporazuma o granici s RH. Time su otklonjene sve proceduralne prepreke da Vlada sporazum i potpiše.

Uklonjena je i zadnja zapreka za sazivanje međuvladine konferencije o pristupanju Hrvatske u EU koju je Švedsko predsjedništvo sazvalo za petak, 2. listopada. Kako doznajemo, veleposlanici zemalja članica EU danas su u Bruxellesu potvrdili da će Hrvatska u petak otvoriti i zatvoriti 11 novih poglavlja u pregovorima s EU.

Slovenski parlamentarni odbor podržao nacrt
Slovenska je vlada sinoć prihvatila nacrt arbitražnog sporazuma o rješavanju graničnog pitanja s Hrvatskom i poslala ga u Državni zbor, a njegov je Vanjskopolitički odbor o sporazumu na današnjoj sjednici podržao nacrt arbitražnog sporazuma o granici s RH. Time su otklonjene sve proceduralne prepreke da Vlada sporazum i potpiše.

Tako će biti ispunjeni svi uvjeti potrebni za deblokadu pristupnih pogađanja Hrvatske s EU na Međuvladinoj konferenciji zakazanoj za petak i istovremeni početak slovensko-hrvatskih pogađanja o granici.

Objašnjavajući glavnu poruku prijedloga arbitražnog sporazuma šef slovenske diplomacije Samuel Žbogar je nakon sjednice Pahorove vlade izjavio da je sa stajališta slovenskih nacionalnih interesa taj dokument prihvatljiv.

- Nacrt sadrži sve bitne slovenske zahtjeve koji proizlaze iz dosadašnjih stajališta povezanih s graničnim pitanjem, kao što su pravednost, poštovanje stanja na granici kakvo je bilo 25. lipnja 1991. godine te rješavanje kopnenog i morskog dijela granice kao cjeline - kazao je Žbogar naglasivši da sporazum sadrži i vremenski okvir određivanja granice jer se u njemu nalazi zahtjev Slovenije da se stvar riješi u razumnom roku. Riječ je o roku kakav je prosječno potreban za arbitražu.

- Nakon što države sklope sporazum, odlučivanje će o granici biti prepušteno arbitražnim sucima i tu puta natrag više nema, izuzev ako se obje strane slože da problem granice riješe bilateralno, što je mogućnost koja je predviđena ovim sporazumom - rekao je Žbogar dodavši da će izricanjem arbitražne odluke granično pitanje biti definitivno riješeno.

Slovenski je predsjednik Danilo Türk nacrt arbitražnog sporazuma ocijenio kao dobro rješenje koje zadovoljava zahtjeve međunarodnog prava i načela pravičnosti, a njegov je srbijanski kolega Boris Tadić u današnjem službenom posjetu Sloveniji naglasio važnost načela pravičnosti u rješavanju graničnih pitanja među državama bivše Jugoslavije čiji su granični sporovi ostali na papiru i predmet su budućih razgovora.

Komentara 180

HA
Haurvatat
22:49 29.09.2009.

Krajnje je vrijeme da se Sabor sazove da razjasni ove EU-podvale i da razriješi kosoricu dužnosti.

OJ
Ojhaa
02:09 30.09.2009.

Odakle ti samo ideja da če međunarodni sud rješavat ovo? Mi nečemo tamo, a koliko vidim, vi dobrovoljno ulazite u arbitražu, što če nam onda sud??

Avatar sizif
sizif
22:34 29.09.2009.

Ne govori Tadic o pravicnosti zbog Slovenije. On to samo legalizira PRAVICNU drzavu Kosovo... Jer poslije svih sranja koja su radili Albancima uistinu je PRAVEDNO da su izgubili KOsova

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije