Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pristupni ugovor

EU: Nema šanse da se ugovor potpiše prije izbora u Hrvatskoj

\'bruxelles\'
Arhivska fotografija
14.09.2011.
u 15:15

Posljednji korak procedure u Bruxellesu bit će 5. prosinca, dan nakon izbora. To znači da će ugovor biti potpisan na summitu 9. prosinca

Ako je dosad i postojala, danas je otklonjena svaka mogućnost da Hrvatska potpiše pristupni ugovor s EU prije izbora 4. prosinca. Izvor iz Vijeća EU izjavio je, naime, da će posljednji korak u proceduri prihvaćanja ugovora biti 5. prosinca, što znači da je, unatoč neslužbeno iskazanim željama premijerke Jadranke Kosor i njezinih poljskih prijatelja, nemoguće organizirati potpisivanje ugovora prije tog datuma. “Sada je 99 posto sigurno”, rekao je taj izvor, “da će Hrvatska potpisati ugovor na summitu u Bruxellesu 9. prosinca”.

Nacrt pristupnog ugovora danas je odobren na Odboru stalnih predstavnika Vijeća EU. Europski parlament trebao bi ga odobriti 1. prosinca, a završni blagoslov dat će ministri vanjskih poslova na Vijeću općih poslova 5. prosinca.

"Ugovor ima 356 stranica", rekao je novinarima izvor iz Vijeća EU. Prvih nekoliko stranica, na kojima treba pisati koga su čelnici država opunomoćili da potpiše, zasad je ostalo prazno. Tek će se odlučiti tko će potpisati ugovor uime Hrvatske. Osim što je jučer otklonjena i mogućnost potpisivanja ugovora prije izbora, još se jedna promjena u rasporedu mogla čuti iz poljskog predsjedništva EU: poljski premijer Donald Tusk, koji je planirao donijeti nacrt ugovora sutra u Zagreb, možda će, zbog gusta rasporeda, to ipak učiniti u subotu.

 

Komentara 131

Avatar noemy-no
noemy-no
01:56 18.09.2011.

ops

Avatar dariodario551
dariodario551
17:14 14.09.2011.

A Ako ipak neće : Što ONDA ZAG : Što Onda ?

IS
Istra
19:01 14.09.2011.

Ima sanse da nema sanse.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije