Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LAŽNA UZBUNA

EU ne zabranjuje 
ni sadnju u vrtu ni tradicionalne sorte

rajčica i krastavci
Goran Kovačić/PIXSELL
06.05.2013.
u 12:43

Za registriranje tradicionalnog sjemenja naknade će biti čak i manje. Sjeme za organsku proizvodnju neće se morati registirati, kaže Tonio Borg

Prijedlog nove uredbe EU o sjemenju, koji je i prije objave javno ozloglašen kao nešto što će zabraniti tradicionalne i prirodne sorte, uopće se ne odnosi na privatne vrtlare, a predviđa i izdašne iznimke za male proizvođače s manje od 10 zaposlenih i manje od 2 milijuna eura prometa godišnje, otkriveno je danas na press-konferenciji u Europskoj komisiji u Bruxellesu. Nagađanja koja su se proširila Hrvatskom o tome da će nova uredba uništiti čuvane sorte te zabraniti čak i sadnju rajčica na balkonima potpuno su opovrgnuta.

– Pojavila su se pogrešna shvaćanja uredbe o sjemenju. Već danas nacionalni zakoni propisuju registriranje svih sorti sjemenja, uključujući i tradicionalne sorte. Ono što mi predlažemo nije povećanje tog tereta, nego olakšanje. Prvo, iako će registriranje tradicionalnog sjemenja ostati kao i dosad, neće biti testiranja. Drugo, naknade za registriranje bit će snižene za tradicionalno sjeme, a za mala poduzeća naknade će iznositi nula. Za neke vrste sjemenja namijenjenog nišnom tržištu neće ni postojati obveza registriranja – rekao je Tonio Borg, europski povjerenik za zdravlje i zaštitu potrošača. Nišno tržište, primjerice, može biti tržište organskih proizvoda.

Jedan drugi dužnosnik EU objasnio je da će mala poduzeća, s manje od 10 zaposlenih i s prometom manjim od 2 milijuna eura godišnje, biti potpuno izuzeta od obveze registriranja i općenito od ove uredbe. Na pitanje o peticiji koju su pojedine ekološke udruge pokrenule protiv ove uredbe tvrdeći da će ona diskriminirati tradicionalne sorte, taj je dužnosnik otkrio kako je peticija bila pokrenuta na temelju nacrta prijedloga uredbe iz 2011., a taj se nacrt do danas “dramatično promijenio”.

Uredba o sjemenju dio je većeg zakonskog paketa kojim Europska komisija uređuje pravila o zdravlju životinja i biljaka te zaštiti potrošača. Dosad je to područje bilo uređeno kroz 70 zakonskih uredbi, a danas predstavljen paket sastoji se od pet uredbi. Očekuje se da će stupiti na snagu 2016. jer ga tek moraju raspraviti i odobriti Europski parlament i Vijeće.

>> "Mi ne smijemo na njihov teren, a oni mogu na naš"

>> Otvoren pogon za čuvanje sjemena važnih šumarskih biljnih vrsta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije