Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ružičasti scenarij

EU je div: Brže stvara radna mjesta od SAD-a, investitori ga vole...

'08.06.2011., Zagreb - Zastava Europske unije. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Patrik Macek/Pixsell
28.09.2012.
u 18:41

Američke investicije u Europsku uniju tri su puta veće nego u sve zemlje Azije.

Glasine o mojoj smrti su preuveličane – tu znamenitu izjavu Marka Twaina parafrazirao je sinoć u govoru na američkom sveučilištu Princeton i predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso:

– Glasine o marginalizaciji ili čak dezintegraciji Europe su preuveličane, EU je još uvijek živ i u boljem stanju nego što mnogi misle...

Stabilan ritam

Barrosov govor koincidira s kratkim serijalom Večernjaka o ružičastom scenariju, najboljoj mogućnosti za rasplet trenutačne recesije i krize. Jučer smo se bavili mogućim najboljim scenarijem za Hrvatsku, a danas ružičastim scenarijem za eurozonu, čiji se problemi izravno reflektiraju i na hrvatsko gospodarstvo. Koji je ružičasti scenarij za eurozonu? Najlakši odgovor bio bi: svaki onaj koji bi izbjegao crne scenarije poput kaotičnog raspada eura, zatvaranja država u sebe, poništenja procesa europske integracije i solidarnosti...

Crni scenariji za eurozonu najavljuju se svakodnevno, pa je i kuća Ernst & Young najavila da postoji opasnost od izgubljenog desetljeća, niza godina bez gospodarskog rasta i s visokom nezaposlenošću. Ali za drugi, ružičasti scenarij mogla bi poslužiti studija koja pokazuje da je Europa brža od Amerike u stvaranju radnih mjesta: od 1999. do 2011. eurozona ih je stvorila 14 milijuna, a SAD u istom razdoblju 8 milijuna. To ne umanjuje činjenicu da je nezaposlenost u EU trenutačno vrlo visoka i u porastu, ali pokazuje da EU, nastavi li provoditi strukturne reforme, može osloboditi potencijal koji ima u sebi i koji je sada neiskorišten zbog različitih barijera.

EU je div: najveće jedinstveno tržište na svijetu s više od pola milijarde ljudi, s oko 23 milijuna malih i srednjih poduzeća, i EU bi mogao ponovno uhvatiti stabilan ritam gospodarskog rasta kad bi se brzo reformirao.

– Američke investicije u EU tri su puta veće nego u sve zemlje Azije, a europske investicije u SAD su osam puta veće nego naše investicije u Indiju i Kinu zajedno – rekao je Barroso opisujući potencijal Europe.

Analitičari kuće Ernst & Young ljetos su objavili analizu koja je pokazala da investitori i dalje ulažu u Europu zbog stabilnog i transparentnog pravnog sustava. "Unatoč trenutačnim previranjima u Europi, njezina temeljna snaga i dalje postoji", zaključuju u toj analizi.

Trampolin ili uteg

Europljani imaju veću socijalnu sigurnost nego itko drugi, što može biti i uteg oko noge, a može biti i odskočna daska za uspjeh. Strukturne reforme koje se sada provode u nizu zemalja pokušavaju promijeniti socijalni sustav kako bi ga prilagodile starosti populacije. Europljani će morati raditi više i dulje, a socijalni sustav postat će nešto drukčija vrsta sigurnosne mreže: neće biti mreža za ležanje, u koju čovjek zalegne i odmara do kraja života, nego trampolin, na koji čovjek padne, dočeka se na noge i odskoči ponovno u vis, u ovom slučaju tržište rada. Kad se to dogodi, EU ima šanse da ponovno uhvati rast.

>>Gospodarstvo eurozone u padu za 0,2 posto

Komentara 21

HE
hellbani
18:22 28.09.2012.

hahahahaha., sto je to neki promotivan lazni clanak ???? hahahahaha

Avatar El Indio
El Indio
18:50 28.09.2012.

Da, samo to vrjedi za Austriu i Njemacku

OB
-obrisani-
18:09 28.09.2012.

Tko su to američki investitori ? Oni koji su opelješili Amerikance i sad od te love tobože ulažu,Neka se gone oni,njihov neoliberalizam i naštampani usd bez pokrića.Lešinari !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije