Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODRŽAN SASTANAK

EU od 2025. dobiva snage za brzu vojnu reakciju: Njemački vojnici činit će okosnicu postrojbe

German Chancellor visits German Army Operations Command in Schwielowsee
Foto: MICHELE TANTUSSI/REUTERS
1/3
21.03.2022.
u 18:04

Postrojba bi trebala brojati do 5.000 vojnika i trebala bi biti formirana do 2025. Ona je dio šireg sigurnosnog koncepta kojeg su na sastanku u Bruxellesu dogovorile zemlje članice

Europska unija od 2025. dobiva snage za brzu vojnu reakciju a njemački vojnici bi trebali činiti okosnicu ove postrojbe, dogovoreno je na sastanku ministara obrane i vanjskih poslova Europske unije.

"Sada je važno odaslati signal da smo tu jedan za drugoga ako zatreba", rekla je njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht na rubu sastanka održanog u ponedjeljak u Bruxellesu.

Ona je naglasila da će njemački vojnici činiti okosnicu nove vojne formacije.

Postrojba bi trebala brojati do 5.000 vojnika i trebala bi biti formirana do 2025. Ona je dio šireg sigurnosnog koncepta kojeg su na sastanku u Bruxellesu dogovorile zemlje članice.

Koncept je još prije nekoliko godina inicirala Njemačka ali je nakon napada Rusije na Ukrajinu, kako se saznaje iz diplomatskih krugova, još jednom prerađen.

Lambrecht je jedinicu za brzu reakciju nazvala "jezgrom" novog koncepta i naglasila kako se trenutno ispituju mogućnosti kako potencijale NATO postrojbi uskladiti s novonastalom jedinicom kako bi se "polučio maksimalan učinak".

Novi sigurnosni koncept bi trebao zamijeniti dosadašnje tzv. Battelgroup od po dvije jedince s po 1.500 vojnika. U posljednje vrijeme su se javili problemi s nedovoljnim brojem vojnika za ove postrojbe.

>> VIDEO Posljednji europski diplomat napustio Mariupolj: 'Ono što sam vidio, nadam se da više nitko neće vidjeti'

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Foton
Foton
20:17 21.03.2022.

Postovani administrators, napisao sam da ce ulaganjem 120 milijardi dolara u oruzje i zahvaljujuci dugo militaristickoj povijesti, Njemacka vojska biti ozbiljna sila. Mogucnost nuklearnih naoruzanja takodjer postoji, jer to mnoge zemlje , pa zasto ne i Eu vojska sa njemackimm trupama. Sto je tu uvredljivo?

SY
Symbrio
19:58 21.03.2022.

Looool. Da bas Njemci. Donedavno su se vijorile zastave duginih boja po barakama. Osim tehnike Njemci su vojno p... dim. Poljaci ih sisaju miljama. Uostalom, vecina danasnjih Njemaca su ideoloski zelene komunjare, tak da nist od toga.

UP
uporan
19:37 21.03.2022.

EU i NATO na istom teritoriju imaju svrhu obrane zemalja clanica od jednog jedinog potencijalnog agresora. To mi izgleda kao dva glavna kuhara ce praviti omlet od jednog jajeta za moj pudlicu. Katastrofalno seprtljanje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije