Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMA PREŽIVJELIH

Etiopski avion srušio se u more sa 89 putnika pet minuta nakon polijetanja

pad aviona
Reuters
25.01.2010.
u 08:34

Boeing je iz Bejruta poletio po jakoj kiši i nevremenu oko dva sata ujutro po lokalnom vremenu prema glavnom etiopijskom gradu Adis Abebi. Samo pet minuta od polijetanja, let broj ET409 nestao je s radara.

Putnički zrakoplov etiopske državne zračne tvrtke Ethiopian Airlines srušio se jučer u Sredozemno more nedugo nakon polijetanja s aerodroma u Bejrutu.Libanonski premijer Saad Hariri, kako prenosi BBC, opisao je nesreću kao tragediju za Libanon i proglasio dan žalosti.

Nestao s radara
Zrakoplov tipa Boeing 737-800 s više od 80 putnika i 9 članova posade letio je iz Bejruta za glavni grad Etiopije Addis Abebu, a nesreća se dogodila tijekom olujne noći s grmljavinom. Svjedoci kažu da je zrakoplov prije pada u more bio u plamenu. Jedan očevidac izjavio je agenciji Reuters da su stanovnici obalnih mjesta vidjeli “plamenu kuglu” kako pada s neba nekoliko kilometara južno od Bejruta.

Uz obalu su pronađeni dijelovi letjelice, a spasilačke ekipe i dalje tragaju za preživjelima, iako su šanse da je netko preživio pad minimalne. Većina putnika bili su libanonski ili etiopski državljani. Među njima je bila i Marla Pietton, supruga francuskog veleposlanika u Libanonu. Ethiopian Airlines priopćio je da je među putnicima bilo i državljana Velike Britanije, Turske, Rusije, Kanade, Sirije i Iraka.
Zrakoplov je nestao s radara oko 5 minuta nakon polijetenja, u 2 sata ujutro po lokalnom vremenu. “Svim članovima obitelji i prijateljima poginulih putnika izražavamo najdublju sućut.


Libanonska vlada osnovala je krizni stožer koji vodi ministarstvo prometa. U akciji spašavanja sudjeluju i libanonska vojska te mirovne snage UN-a koje se nalaze u Libanonu”, izjavio je Ato Girma Wake, direktor Ethiopian Airlinesa. Uzrok nesreće još se ne zna, ali je policija isključila mogućnost terorističkog napada i priopćila da su pad zrakoplova vjerojatno uzrokovali loši vremenski uvjeti.
Dosad sigurni
Libanonski premijer obišao je zračnu luku “Rafik Hariri” kako bi se sastao s rođacima i prijateljima žrtava, od kojih su mnogi ogorčeni jer smatraju da je let ET409 trebalo odgoditi zbog vremenskih neprilika. Tvrtka Ethiopian Airlines, koja je među najsigurnijima u Africi, imala je od 1980. godine dvije velike nesreće. U studenome 1996. zrakoplov koji je letio u Bjelokosnu Obalu otela su trojica muškaraca koji su od pilota zahtijevali da ih prebaci do Australije. Kako je zrakoplov ostao bez goriva, pilot ga je pokušao prizemljiti na afričkoj obali, ali je zrakoplov pao. Poginulo je 130 od 172 putnika.
U rujnu 1988. jedan zrakoplov etiopske aviokompanije naletio je na jato ptica tijekom polijetanja. U padu je poginula 31 osoba, od 105, koliko ih je bilo u zrakoplovu.

Glasnogovornik Ethiopian Airlinesa, koji se uz kenijsku i južnoafričku zrakoplovnu tvrtku smatra jednom od tri najsigurnije i najurednije u Africi . zadnju nesreću (drugu u svojoj povijesti) imali su 1996. kad se u Indijski ocean srušio zrakoplov koji je bio otet - kaže da je Boeing 737-800, koji je u rujnu uzet na leasing od CIT Aerospacea - zadnji put servisiran 25. prosinca i prošao je sve inspekcije. Glasnogovornik je izrazio sumnju da bi piloti uopće pristali poletjeti da su vremenski uvjeti bili previše opasni za let. No, po istoj takvoj oluji se isti tip zrakoplova, Boeing 737 kenyan Airlinesa srušio 2007. u Kamerunu.

 

Ključne riječi

Komentara 3

OR
orisis
12:36 25.01.2010.

Radil sam nocnu i bila je strashna oluja cijelu noch ,jaki naleti vjetra ,gromovi i kisha .Imali smo nekoliko prekida struje.Mozhda ga je grom ?...

TM
t_mirko
17:38 25.01.2010.

U naslovu pise avion, a u tekstu zrakoplov. Kada se koja rec koristi? Postoji li neko pravilo?

MA
marini
07:31 26.01.2010.

t-mirko za tebe posebno objašnjenje da se radi o vazduhoplovu kako kažu kod vas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije