Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ljubljanska banka

Erjavec: Počinjemo ratifikaciju čim rješenje bude prihvaćeno

vesna pusić,karl erjavec (1)
Foto: AFP/PIXSELL
1/3
03.09.2012.
u 14:01

Erjavec je izjavio da će Slovenija nastaviti postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora za Europsku uniju nakon što obje vlade potvrde rješenje za problem prenesenog duga bivše slovenske banke

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec i njegova hrvatska kolegica Vesna Pusić na današnjem su se sastanku na rubu Bledskog strateškog foruma usuglasili da je stvoren napredak kad je riječ o rješavanju problematike Ljubljanske banke. Erjavec je izjavio da će Slovenija nastaviti postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora za Europsku uniju nakon što obje vlade potvrde rješenje za problem prenesenog duga bivše slovenske banke u Hrvatskoj koji će iznijeti dva stručnjaka, slovenski France Arhar i hrvatski Zdravko Rogić. Erjavec je izjavio da će slovenska vlada sljedeći dan, nakon što to rješenje bude prihvaćeno, moći započeti postupak ratifikacije.

Hrvatska je šefica diplomacije pak izrazila nadu da će do toga doći što je prije moguće. Naime, do sada je hrvatski pristupni ugovor ratificiralo samo 11 od 27 članica EU, a neke od njih za početak postupka čekaju ovojesensko izvješće o monitoringu kojem je Hrvatska podvrgnuta od trenutka zaključenja pregovora pa do ulaska u EU (kako ne bismo, poput Rumunjske i Bugarske, morali imati monitoring i nakon ulaska u članstvo). No, 1. srpnja iduće godine se približava, Nizozemsku čekaju novi izbori, Njemačka je najavila početak procesa kao i Velika Britanija, ali vremena je sve manje.

>> Stari znanci Rogić i Arhar uvjereni da će rješenje zadovoljiti sve

>> Poruka Sloveniji: Promatramo vas, i znajte, strpljenje nam je pri kraju

>> Slovenija ne može tražiti novac od EU i onda blokirati Hrvatsku

Kad je pak riječ o Ljubljanskog banci, Arhar i Rogić sastali su se prošlog tjedna na Otočcu na Kupi i tada je slovenska strana čvrsto ostala pri svojim stavovima da se taj problem ne smije rješavati sudskim tužbama, nego da mora biti dio ukupnog procesa sukcesije bivše države. Hrvatska pak od samog početka pregovora zagovara tezu da pitanje “stare” devizne štednje Ljubljanske banke podružnice Zagreb ne smije biti preduvjet za ratificiranje hrvatskog pristupnog sporazuma.

Ministrica Pusić također je istaknula kako se nada da će prijedlozi stručnjaka ubrzo biti izneseni (sljedeći je sastanak u Zagrebu 18. rujna), a da dosadašnji pregovori pokazuju “pozitivne simptome”. Naglasila je i da je europsko partnerstvo Slovenije i Hrvatske trajnije od bilo čega drugoga te da smo u “položaju i pred obvezom da preuzmemo odgovornost za regiju”.

Komentara 26

LI
lidija
14:19 03.09.2012.

Kako me ovo dvoje nasmijava

DU
Deleted user
14:26 03.09.2012.

XXL neuspjeh hrv. diplomacije koji će kasnije biti medijski prezentiran kao veličanstvena pobjeda, tzv. win/win - baš nalik sporazumu o pol. arbitraži granice Kosor Pahor. Dakle, podsjetit ću da je pozadina problema teška nekoliko mlrd eura jer se radi o najvećoj filijali Ljubljanske banke, koja je "vagnula" samo 20 % manje od matične banke u Lj po prikupljenim depozitima, članici tzv. top3 financ. tržišta exSRH (Privredna, Zaba i Ljubljanska). Od prikupljenih ušteda Ljublj. banke je samo oko 20 % vraćeno natrag u formi kredita građanima i poduzećima (nalaz ak. Degana, exeksperta koal. Vlade pok. Račana za sukcesiju SFRJ). RH je nakon otimačine ušteda omogućila filijali još deset godina poslovanje na crno, bez registracije i dozvole guvernera, samo u nadi da će se riješiti problem štediša. I tko sada, podvije rep među noge i omogući SLO da definitivno "odnese" u svoje dvorište golemu količinu deviznog novca i poništi pol. potraživanje štediša prema banci u Lj- taj je contra interesa svog naroda! I da ne bi bilo ovo ono s RH i Hrvatima, na dlaku identičan scenarij je bio i u BiH i Makedoniji gdje su Lj. bankari također odjedrili s uštedama!

PU
pusrane
15:14 03.09.2012.

E Hrvati jeste jadni kad puštate da vas Janezi na sve strane guze...Barem vama što imate toliko slovenskih nekretnina nebi Janezi trebali bit dužni. Jednostavno sve što je slovensko nacionalizirat pa prodat, i vratiti dug štedišama LJ. banke....To je trebalolo napravit već odavno....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije