Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREŠAO GRANICU DOPUŠTENOG

Erdoğan uhitio kurdske čelnike – Turska klizi u građanski rat

Erdogan
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
05.11.2016.
u 11:50

Svijet je zaprepastila vijest da je u noći na petak pritvoren i Selahatin Demirtas, tzv. kurdski Obama, pod optužbom da podržava terorizam

Turski predsjednik Reçep Tayyip Erdoğan krenuo je u konačni obračun s Kurdima, uhitivši u noći na petak kurdske političke čelnike. Strah da će se Erdoğan pod krinkom obračuna s pučistima zapravo obračunavati sa svim svojim neistomišljenicima pokazuje se opravdanim.

Nakon uhićenja više stotina novinara, svijet je zaprepastila najnovija vijest iz Turske o uhićenjima 11 kurdskih zastupnika u Ankari i Diyarbakiru, većinskome kurdskom gradu na jugoistoku Turske, predstavnika kurdske Narodne demokratske partije (HDP), druge po snazi oporbene stranke u parlamentu, među kojima i njezina lidera Selahatina Demirtasa kojeg svjetski mediji nazivaju kurdskim Obamom. Uhićena je i dopredsjednica HDP-a Figen Juksekdag dok je za dvojicom zastupnika te stranke raspisana međunarodna tjeralica.

Dok Turska optužuje HDP za povezanost s kurdskom militantnom organizacijom Radnička stranka Kurdistana (PKK), koju SAD, EU i Turska smatraju terorističkom organizacijom, odvjetnici te stranke tvrde da su oni uhićeni jer su odbili svjedočiti o zločinima povezanim s terorističkom propagandom.

Glasnogovornik HDP-a rekao je da turska vlada provodi političko-pravosudni linč, a da predsjednik Erdoğan novim uhićenjima riskira građanski rat. Analitičari strahuju od moguće smrtne kazne za uhićene budu li optuženi za terorizam s obzirom na to da je Erdoğan sve glasniji u želji da uvede smrtnu kaznu za neistomišljenike i protivnike.

Zbog straha od prosvjeda, u Turskoj je za vrijeme uhićenja bio blokiran pristup svim društvenim mrežama. Uhićenja će sigurno prouzročiti val nasilja u zemlji s obzirom na to da je više od pet milijuna Kurda glasalo upravo za prokurdski HDP. U Turskoj, koja ima gotovo 80 milijuna stanovnika, živi 15 milijuna Kurda.

Dok su uhićeni još bili na saslušanju, u Diyarbakiru je ispred policijske postaje eksplodirala autobomba te je ubijeno najmanje osam, a ranjeno više od sto ljudi. Uhićenja su povećala zabrinutost Zapada zbog sve jačeg gušenja oporbe u zemlji, a prvi je reagirao Berlin pozvavši turskog veleposlanika na “ribanje”.

Gotovo sve oporbene stranke u Turskoj osudile su uhićenja. Lideri turske oporbe Republikanska narodna stranka (CHP) proglasila je uhićenje vodstva HDP-a ‘novim državnim udarom, čiji je cilj dodatna podjela zemlje’. “Uhićenja kompromitiraju parlamentarnu demokraciju u Turskoj i pogoršavaju ionako napetu situaciju na jugoistoku zemlje, za koju jedino rješenje može biti političko“, kazala je Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Frederica Mogherini dok UN smatra kako je Turska ovim uhičenjima “prešla granicu dopuštenog”.

>> Jedna osoba poginula, a 30 ih je ranjeno u eksploziji u Turskoj

Ključne riječi

Komentara 12

SU
Superhero
13:32 05.11.2016.

kao Hrvat rodjen u BiH, citam cesto i Bosanske novine i portale. Molim vas da pogledate kako se tamo Turkofili 'dive' ovoj vjesti - njima je Sultan Erdogan uzor, i smatraju ga kao njihov vodja. Boze dragi gdje ide ovaj svijet - mi granicimo sa zemljom koja se polako islamizira na nezdrav nacin.

DO
domljani
17:06 05.11.2016.

to nije građanski rat nego domovinski

MO
mokodu
19:12 05.11.2016.

erdogan je terorista ,i nije dobrodošao u E U !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije