Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČISTKA

Erdogan uhićuje generale kako bi spriječio vojni udar na svoju vladu

'General Ilker Basbug addresses the war academy in Istanbul in this April 14, 2009 file photo. Former Turkish armed forces chief Basbug spent his first night behind bars on January 6, 2012, charged wi
'OSMAN ORSAL'
10.01.2012.
u 07:30

Uhićenje generala Basbuga kulminacija je sukoba premijera Erdogana s vojskom kao čuvarom Atatürkova sekularizma

Turska vojska bila je godinama stup suvremene države i čuvar sekularizma, no od prije nekoliko dana ta je vojska na koljenima, a njezin je donedavni zapovjednik, general Ilker Basbug od prije nekoliko dana u pritvoru.

– Pod optužbom da su dosadašnji generali pripremali vojni udar, Erdogan je vojni vrh popunio svojim ljudima i vojska mu sada ne predstavlja opasnost. Stabilna vlada u Ankari i apsolutna lojalnost vojnog vrha neophodna je i zbog sve veće uloge Turske u NATO savezu i zbivanja u Siriji i Iranu, gdje će Ankara igrati vrlo važne uloge - kaže analitičar Zoran Grgić.

Čuvari reformi

Basbugovo uhićenje samo je nastavak procesa u kojemu je prošle godine pod optužbom kovanja zavjere za svrgavanje s vlasti posječen dio vojnog vrha koji su činili pukovnici, majori i ostali srednje visoki časnici, ali i prvi slučaj kada je prekršeno nepisano pravilo koje vrijedi još iz Atatürkovih vremena, da se generale ne uhićuje što god učinili.

Optužba tvrdi da je Basbug u vrijeme dok je bio na čelu turskog Glavnog stožera dopustio nekim internetskim portalima, kojima su potajno administrirali vojni časnici, iznošenje protudržavne propagande, što ga, tvrde suci istrage, povezuje s Ergenekonom, tajnom ilegalnom i dobro naoružanom organizacijom koju čine vojni časnici, odvjetnici i poslovni ljudi, koja još od 2007. radi na pripremi vojnog puča protiv Erdoganove vlade.

– Turska vojska jedna je od najsnažnijih i najcjenjenijih vojski na svijetu, i tragikomično je kada se nekoga tko zapovijeda takvom silom optužuje za vodstvo terorističke organizacije - komentirao je general Basbug svoje uhićenje.

Još od vremena Atatürka koji je svojim reformama Tursku izveo iz srednjeg vijeka i gotovo preko noći uveo je u 20. stoljeće, vojska je jamac sekularizma i nemiješanja islama u upravljanje državom. Duboke Atatürkove reforme uključivale su zabranu nošenja burki, uvođenje latinice umjesto arapskog pisma i niz drugih promjena. Atatürk je i u vrijeme svojega predsjednikovanja imao veliku potporu vojske koja je Tursku branila od povratka na staro i od svakog utjecaja islamskog radikalizma u unutrašnjoj politici, a taj se stav turskog stožera zadržao i nakon Atatürkove smrti 1938.

Preduhitrio generale

Vojska je u posljednjih pola stoljeća četiri puta svrgavala civilnu vlast, a posljednji vojni udar izveden je 1997. kada je srušena koalicijska vlada Necmettin Erbakana koja je koketirala s islamom. Takva pozicija turske vojske u društvu nije odgovarala aktualnom premijeru Reçepu Erdoganu, osnivaču i vođi proislamističke stranke AKP koja redovito dobiva više od 35 posto zastupnika u turskome parlamentu. Znajući da Erdogan predstavlja religiozne konzervativce, bilo je pitanje vremena kada će se vojska pobuniti protiv aktualne vlade, pa je premijer uhićenjem časnika, ali i niza svojih kritičara te slobodnih novinara, preduhitrio stvar. Analitičari smatraju da vojska sada nema snage za vojne udare te da je u unutrašnjoj politici ostala slomljene kičme, čime ne raste samo utjecaj Erdogana već i Gulena, islamističke organizacije koja upravlja većinom medija u Turskoj.

Komentara 11

OB
-obrisani-
08:54 10.01.2012.

Religiozni fasizam se siri na Europu.

MI
Mirisna
08:59 10.01.2012.

U Večernjem listu nema više lektora. Hapsi, major umjesto uhićuje i bojnik. Sramotna razina neznanja. Granice mog jezika, granice su i mog svijeta. Wittgenstein

KA
KafanaNemir
08:09 10.01.2012.

U Hrvatskoj i svjetskoj historiografiji srednji vijek završava otkrićem Amerike 1492. godine. Osmansko carstvo je novovjeka tematika i Kemal paša nikako nije mogao Tursku izvesti iz srednjeg vijeka kad je bila, kao i ostatak Europe u novom vijeku. Turska see reformirala kroz reforme tanzimata koje su provodjene jos u prvoj polovini 19.stoljeća. Kemal paša je postao Ataturk (otac Turaka) jer je u bici kod Ankare 1922. pobjedio invazione grčke snage.Podržavio je islam, svećenici su postali državni službenici, a največa mu je zasluga što je osigurao imunitet od kaznenog progona za generale turske vojske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije