Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odgovornost za Srebrenicu

Erdogan odgovornost za Srebrenicu pripisao Nizozemskoj i upozorava na fašizam u Europi

turska
Foto: Reuters/PIXSELL
15.03.2017.
u 16:48

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u srijedu ponovo žestoko napao Nizozemsku i pripisao toj zemlji odgovornost za masakr u Srebrenici, i Europu gdje se, kako kaže, razuzdao duh fašizma

"Nizozemska nema veze s civilizacijom ni s modernim svijetom. Oni su masakrirali više od 8000 bosanskih muslimana u Bosni i Hercegovini tijekom masakra u Srebernici, enklavi pod zaštitom nizozemskih Plavih kaciga", rekao je Erdogan.

Srpske snage su u nekoliko dana tijekom srpnja 1995. ubile oko 8000 muslimanskih muškaraca i mladića u najgorem krvoproliću u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

Taj pokolj i dalje progoni Nizozemsku, gdje je istraga dovela do ostavke vlade 2002., a u rujnu 2013. je nakon što je jedan nizozemski sud donio presudu zemlja postala prva država u svijetu odgovorna za djela vojnika pod mandatom UN-a.

Nizozemski premijer Mark Rutte je u utorak "gnjusnim krivotvorenjem povijesti" ocijenio prve Erdoganove izjave o masakru u Srebrenici.

Ogorčen nakon otkazivanja nekoliko izbornih skupova njegovih pobornika u Njemačkoj i odbijanja Nizozemske da dozvoli njegovim ministrima sudjelovanje na tim sastancima, on je rekao da se "duh fašizma razuzdao na ulicama Europe".

Erdogan je upozorio na diskriminirajući tretman etničkih manjina i muslimana u Europi i u aluziji na naciste rekao da su židovi bili jednako tako tretirani u prošlosti.

>>Sve oči danas uprte u Nizozemsku

Ključne riječi

Komentara 12

SE
selbivoje
01:31 16.03.2017.

nisu krivi ni holandjani ni srbi,krivi su zrtve, i sudije

SE
selbivoje
01:52 16.03.2017.

1 godinu mi je bilo nedostupno da komentiram u vecernji list, ...i ovaj komentar gore je prvi nakon 1 godine kazne sa strane ovog vecernje novosti, jer sam napisao da je Hrvatska neovisna od srbije i treba tako da se ponasa drzava pa i vecernji...i sledila je kazna na 1 g. zbog toga...a sada opet cekam kaznu na 1 . g najmanje ,sto nisam napisao u gornjem komentaru da je erdogan kriv a ne srbi i nizozemci za genocid.

Avatar jumanji
jumanji
19:07 15.03.2017.

Kud nas vodi taj put kojim je Erdogan krenuo? Njegov primitivizam je odraz njegovog bolesnog uma. Njegovom licemjerju nema kraja .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije