Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Refik Eryilmaz:

'Erdogan je podijelio Tursku, na rubu smo građanskog rata'

'Plain clothes policemen detain an anti-government protester at Taksim square in central Istanbul June 16, 2013. Riot police fired occasional bursts of teargas in Istanbul on Sunday after a night of u
'STRINGER/TURKEY'
21.06.2013.
u 15:00

Jedan od lidera turske oporbe u intervjuu za Večernji list otkrio kako se brine da bi zbog Erdogana Turska mogla u građanski rat.

Potpredsjednik najjače oporbene stranke u Turskoj – Republikanske narodne stranke (CHP) i zastupnik u turskom parlamentu 49-godišnji Refik Eryilmaz u intervjuu za Večernji list govori kako se turski premijer Tayyip Erdogan učvrstio u bloku sunitskog radikalizma koji predvode Saudijska Arabija i Katar te da je ušao u sirijski rat isključivo zbog vjerskog fanatizma. Refik Eryilmaz ističe da Erdogan sebe smatra Bogom na Zemlji, što dokazuje svojim postupcima i arogancijom, te je izrazio zabrinutost za Tursku koja zbog Erdoganove politike sve više tone u vjersku i etničku podjelu koja bi mogla rezultirati i građanskim ratom.

Je li zaista glavni razlog prosvjeda protiv Erdogana sječa drveća na trgu Taksim?

– Narod je samo tražio povod da krene protiv Erdogana. Kao Tunižani koji su iskoristili Bouazizijevo samospaljivanje te krenuli u rušenje diktatora Ben Alija, Turci su iskoristili sječu drveća na trgu Taksim. Turskom narodu već je preko glave 12 godina vladanja Erdogana i njegove stranke. Erdogan nas optužuje da mi stojimo iza tih prosvjeda, ali mi s tim nemamo ništa. Narod je taj koji ga želi maknuti. Mi kao najjača parlamentarna stranka imamo dva zastupnika koja je Erdogan zatvorio jer su ga nazvala lažljivcem i provokatorom. Danas u turskim zatvorima ima daleko više Erdoganovih političkih protivnika i novinara te studenata, pisaca, odvjetnika nego kada su bili državni udari i kad je vladala vojska. On ne shvaća da ga narod više ne trpi jer se miješa u njihov svakodnevni život; zabranio je alkohol na javnim mjestima, želi od Turske napraviti talibansku državu poput one u Afganistanu, zabranio je mladima da se u parkovima grle i ljube. Erdogan se ponaša kao da je Bog na Zemlji. Ponaša se kao pravi diktator i sve mu je na usluzi: policija, gradonačelnici i pravosudni organi.

Je li primjereno premijera, koji je demokratski izabran, nazvati lažljivcem, diktatorom i provokatorom kako ga je nazvao predsjednik vaše stranke Kemal Kilicdaroglu?

– A što drugo reći o njemu nego da je sve to. Reći da se alkohol unosio u džamije je neodgovorno, više nego neodgovorno, to je nemoralno. Zašto je šutio kada su oskvrnuli Ku’ran u američkoj vojnoj bazi u Turskoj? Zašto je šutio kada su muslimanske žene silovane u Iraku? Još je i čestitao silovateljima. Pa kako nazvati takvog čovjeka? A sada od Saudijske Arabije i Katara na svoje privatne račune dobiva milijarde dolara da naoruža pripadnike Al-Qa’ide koji preko Turske idu u Siriju nemilosrdno ubijati. Mi smo odavno znali da je Erdogan radikalni musliman, ali nismo vjerovali da će stati na stranu terorista. Još nam samo fali da se Turskom prošeće vođa Al-Qa’ide Aiman Al-Zawahri.

Premijer Erdogan optužio je vas da radite za vanjske neprijatelje, da želite destabilizirati Tursku, a sve po direktivi Bashara al-Assada?

– Tko želi destabilizirati Tursku: mi ili Erdoganovi istomišljenici? Jesmo li mi upotrijebili govor mržnje i izazvali međuvjerske sukobe? Pa zbog njegova radikalizma i govora mržnje danas je došlo do sukoba između muslimanskih sunita i alavita. Ako nastavi s takvom retorikom, ti će sukobi eskalirati i prerasti u vjerski i građanski rat, jer među 80 milijuna stanovnika u Turskoj, koji su većinom suniti, ima i 20 milijuna alavita. Ono što bi za Tursku moglo biti kobno jest što se Erdogan učvrstio u bloku sunitskih radikala koji predvode Saudijska Arabija i Katar. Nažalost, ušao je u sirijski rat isključivo zbog vjerskog fanatizma jer u nekoliko navrata govorio je da se tamo brane suniti od šijitske agresije koju predvodi Iran. Mi želimo da Turska bude sekularna država, da svi njeni građani budu jednaki, da nema ni političkih ni vjerskih podjela.

Vjerujete li da će doći do kompromisa između prosvjednika i Erdogana?

– Ne vjerujem u to. Erdogan je u svojem govoru pred parlamentom u Ankari doslovno poručio da kompromisi nisu njegov stil te kako preferira silu u rješavanju problema. Dok je on hvalio sebe i svoju stranku, policija je nemilosrdno progonila prosvjednike na Taksimu i u parku Gezi. A sada prijeti vojskom. To znači da opet upliće vojsku u svoje političke manevre.

Na čijoj su strani Kurdi? Zasad su tihi i u javnosti ne podržavaju nikoga.

– Neće ta tišina dugo trajati. Erdogan, kada je krenuo protiv Assada, obećao je Kurdima više slobode i prava te da će pustiti iz zatvora njihova vođu Abdulaha Ochalana. Dosad nije ispunio ništa što im je obećao. Zbog toga očekujemo da će i Kurdi uskoro pokrenuti pobunu protiv Erdogana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije