Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
erdoganova naredba

Vodenim topovima potjerali prosvjednike iz parka Gezi

emma watson
Foto: Reuters
1/5
15.06.2013.
u 19:45

Prije nego je prijetnja dospjela do 350 kilometara udaljenog Istanbula, Erdoganova je policija munjevitom akcijom vodenim topovima i suzavcem počistila trg od prosvjednika pa zadrla u dubinu parka

Pomalo dezorijentiranom zbog nenadano žilavog pokreta otpora, koji već 17 dana dopire iz dubine parka Gezi u središtu Istanbula, turskom premijeru Recepu Tayyipu Erdoganu subotnji izlazak pred nekoliko desetaka tisuća pristaša u predgrađu Ankare kao da je prosvijetlio put.  

- Ako Gezi ne bude evakuiran, sigurnosne snage znati će kako ga evakuirati - zagrmio je pred mnoštvom pa poručio prosvjednicima da raščiste trg Taksim do nedjelje, kad onamo želi stići u velikom stilu, na još jedan u nizu stranačkih skupova svoje AKP. Ispostavilo se da nije imao toliko strpljenja održati riječ i pričekati sutradan, kao što je netom obećao. Prije nego je prijetnja dospjela do 350 kilometara udaljenog Istanbula, Erdoganova je policija munjevitom akcijom vodenim topovima i suzavcem počistila trg od prosvjednika pa zadrla u dubinu parka gdje je sa zemljom sravnila stotine šatora što su posljednjih tjedana mnogima bili jedini dom i uhitila na desetke mladih. Na prosvjednike su bačene dosad neviđene količine suzavca. Park je sinoć tih i prazan, iz šume se ne čuje niti glasa. Pa, ipak, po okolnim ulicama ponovno se okupljaju grupe netom razbijenih prosvjednika.

- Ostajemo u parku sve dok se god ne priznaju naša demokratska prava – kazao je Tayfun Kahraman, član novoformirane grupe Solidarnost za Taksim, koju prosvjednici sada jedinu priznaju za svoje predstavnike. Ova skupina, ispred stotina tisuća članova turske urbane gerile, najavljuje neustrašivu upornost sve do ispunjenja njihova četiri zahtjeva. Ponajprije, prosvjednici traže kaznenu odgovornost za sve one koji su dopustili i u djelo sproveli brutalnu i prekomjernu uporabu sile, od čega ne bježi čak ni Erdoganov kabinet. Potom zahtijevaju i trenutno puštanje iz zatvora i odbacivanje kaznenih prijava protiv stotina aktivista.

Među njima je, podsjetimo, i više od 50 odvjetnika koje je policija neki dan privela nakon što su protestirali u istanbulskom sudu, pridružujući se tako zahtjevima antivladinih prosvjednika. Solidarnost za Taksima traži i ukidanje javno izrečene zabrane okupljanja na javnom mjestu. Na koncu, zahtijevaju i promptno odustajanje od bacanja suzavca na sada već dobro otrovani narod. Što misli o ovom potonjem zahtjevu, Erdogan je pokazao sinoć u munjevitoj akciji policije, nakon koje je trg Taksim postao sablasno pusto mjesto. "Ostanak u parku više nema nikakvog smisla, sada je to pitanje u rukama suda", kazao je Erdogan samo nekoliko sati ranije podsjećajući prosvjednike na referendum koji im je velikodušno ponudio pa ubrzo pokazao kako sudi njegov sud.

>>Erdogan zauzeo Taksim pa nudi referendum?!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije