Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKCIJA MIDAS

EPPO proveo akciju u 17 zemlja i uhitio 14 ljudi zbog porezne prevare od 195 milijuna eura

Euri
Goran Jakus/PIXSELL
29.02.2024.
u 14:19

Meta istrage bila je kompleksna kriminalna shema, koju su osumnjičenici osmislili kako bi, koristeći postojeće porezne zakone, trgovali  diljem Europe

Međunarodna policijska akcija kodnog imena Midas provedena je u 17 zemalja, uključujući Hrvatsku, po nalogu Ureda europskog  javnog tužitelja (EPPO) i uz suradnju Europola, a  rezultirala je s više od 180 pretraga i uhićenjem 14 osoba, koje se sumnjiče za poreznu prevaru "tešku" 195 milijuna eura. Prevara  se odnosila na prodaju pametnih telefona i malih uređaja, a tijekom pretraga zaplijenjena je veća količina malih aparata i pametnih telefona, vrijednih više od 15,3 milijuna eura. Osim toga zaplijenjena je i jahta  vrijedna tri milijuna eura, 1,2 milijuna eura u gotovini, nekoliko automobila uključujući Rolls-Royce, BMW i Range Rover. Nadalje, pretragama kuća osumnjičenika zaplijenjen je i nakit, luksuzni satovi i oko 2,5 kilograma zlata.  

Meta istrage bila je kompleksna kriminalna shema, koju su osumnjičenici osmislili kako bi, koristeći postojeće porezne zakone, trgovali  diljem Europe, pri čemu su, počinili, kako se sumnja, poreznu prevaru "tešku" 195 milijuna eura. Istražitelji sumnjaju da je prevarne shema uspostavljena još 2017.kada je jedna njemačka tvrtka  osmislila i vodila sistem poreznih prevara, a vezano za trgovinu malim elektroničkim aparatima, uređajima i mobitelima. U svom sustavu koristili su se tzv. shemom nestajućih trgovaca, odnosno tvrtkama koje su osnovane samo za to da bi se izbjeglo plaćanje poreza. Sumnja se da su osumnjičenici tijekom 2020. koristeći istu prevarnu shemu ušli i u posao nabavki zaštitnih maski, koje su u doba pandemije COVID-a, bile tražena roba. I u tom slučaju su se koristili sistemom tzv. nestajućih trgovaca, kako bi se prikrilo što se  stvarno radi.

VEZANI ČLANCI: 

Prema dokumentaciji, za koju se sumnja da je krivotvorena, tvrtka je imala sjedište u Hong Kongu dok su  zaštitne maske bile u skladištu u Njemačkoj i tamo su i ostale dok ih njemačko Ministarstvo zdravstva nije kupilo od tvrtke koja je navodno bila u Hong Kongu. Ni u tom slučaju nije plaćen porez. Cijeli posao se odvijao  preko lažnih tvrtki i s pomoću lažnih faktura. 

Komentara 1

DU
Deleted user
14:42 29.02.2024.

Što je Plenković otvorio EPPO urede i u drugim zemljama? Nevjerojatno da EPPO podmeće u 14 zemalja kao što podmeće našoj Nini Obuljen Koržinek.....i sada Vojkoviću podmetnuli....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije