Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I JEDNU ZAPOSLENICU

EPPO istražuje Gabrijelu Žalac: Novac iz EU trošila u restoranima, na rođendanskim zabavama...

Vinkovci: Uhićena Gabrijela Žalac odlazi iz kuće u pratnji istražitelja
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
08.12.2023.
u 10:23

Bivša ministrica stekla je nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 9732,35 eura – na štetu financijskih interesa EU (85%) i Republike Hrvatske (15%)

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu (Hrvatska) službeno je pokrenuo istragu protiv dviju osoba – bivše ministrice Gabrijele Žalac i bivše zaposlenice hrvatskog Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) – zbog zloporabe položaja i ovlasti. Ovo je uslijedilo nakon izvida provedenih u suradnji s Nacionalnim policijskim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK).

Odgovornost bivše ministrice Žalac bila je osigurati zakonito trošenje sredstava Europske unije i nacionalnih sredstava, kao i da postupci javne nabave koje provodi MRRFEU budu provedeni sukladno zakonu. Međutim, provedenim izvidima utvrđeno je da je bivša ministrica u razdoblju od svibnja 2017. do srpnja 2019. nalagala da se njezini privatni troškovi u ugostiteljskim objektima koji nisu bili u opravdane službene već u privatne svrhe, i kao takvi nisu bili prihvatljivi za financiranje sredstvima Unije, plate javnim novcem.

Tako postoji osnovana sumnja da je u najmanje devet navrata nalagala da se njezini privatni troškovi u ugostiteljskim objektima dijelom plate s pozicije reprezentacije Kabineta ministrice kao trošak reprezentacije u službene svrhe, iako za to osnova nije bilo, a dijelom uključi u troškove nabave Uprave za strateško planiranje i koordinaciju EU fondova iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.  

Ovakvim plaćanjem privatnih troškova u ugostiteljskim objektima javnim sredstvima bivša ministrica stekla je nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 9732,35 eura – na štetu financijskih interesa EU (85%) i Republike Hrvatske (15%).

Također se sumnja da je bivša zaposlenica MRRFEU-a, koja je bila zadužena za organizaciju službenih aktivnosti uime Uprave za strateško planiranje i koordinaciju EU fondova Ministarstva, pripremila jednostavni postupak javne nabave te je poduzela sve radnje potrebne da troškovi rođendanske proslave bivše ministrice u restoranu budu pokriveni bespovratnim sredstvima iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija. Slijedom toga, iznos od najmanje 1353,77 eura nastao u privatne svrhe bivše ministrice plaćen je sredstvima iz EU fondova (85%) i Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%).

VIDEO Sve afere Gabrijele Žalac

Komentara 25

TM
trade_mark
10:47 08.12.2023.

Andrej, jaaaavi seeee!!

PO
Polarus
10:42 08.12.2023.

baš ste se uhvatili jadne Gaby... a koji to hdzovac ne radi?

MA
Maksimiliano
10:28 08.12.2023.

ahahaa bande ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije