Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bruxelles

EP podržao ulazak Hrvatske u EU, J. Kosor: Ovo je povijesni dan!

HDZ (1)
Patrik Macek/PIXSELL
Autori: tr/VLM, luc, tk/VLM
01.12.2011.
u 12:12

Za pristup EU glasovala su 564 europarlamentarca, 38 ih je bilo protiv, a 32 zastupnika bila su suzdržana

Europski parlament prihvatio je ulazak Hrvatske u EU. Dug pljesak eurozastupnika prolomio se nakon što je prihvaćen pristupni ugovor Hrvatske i Europske unije, a bio je upućen prema galeriji na kojoj je izaslanstvo Hrvatskog sabora. Za pristup EU glasovala su 564 europarlamentarca, 38 ih je bilo protiv, a 32 zastupnika bila su suzdržana.

Na današnjem početku sjednice Vlade RH ministri su primili na znanje konačni tekst ugovora o pristupanju Hrvatske u Europsku uniju koji je danas dobio suglasnost Europskog parlamenta.

– Ovo je povijesni dan koji smo dugo čekali. Bilo je časno raditi ove dvije godine i doći do ovog povijesnog uspjeha, a zauzimat ćemo se i da referendum bude i više nego uspješan. Danas je trenutak za još jedno slavlje, odradili smo ogroman posao i neka nas sve to ispuni velikim zadovoljstvom – ponosno je ustvrdila Jadranka Kosor, koja je na reveru imala broš u znaku EU. Nakon sjednice svi su HDZ-ovi članovi Vlade otišli s ostalim stranačkim kolegama u HND gledati izravni prijenos sjednice Europskog parlamenta.

Jučerašnja rasprava pokazala je da je velika većina europarlamentaraca pozitivno ocijenila ulazak nove članice u Uniju.

U raspravi je bilo svega – neki su kao pozitivan pomak u borbi protiv korupcije spomenuli činjenicu da je i bivši premijer u pritvoru, drugi su spominjali da je Hrvatska najspremnija kandidatkinja koju je EU primala u članstvo.

– Dovoljno je teško samo po sebi ući u Europsku uniju, ali odredbe koje su nametnute Hrvatskoj tijekom pregovora bile su mnogo strože nego za ijednu drugu zemlju. Zato je Hrvatska danas jedna od najboljih kandidatkinja koje smo ikad imali – rekao je Berndt Posselt, eurozastupnik iz redova njemačke CSU, koji je svoj istup uime kluba Europske pučke stranke završio riječima na hrvatskom jeziku: "Živjela Hrvatska!"

Za riječ se javio i najglasniji euroskeptik u Europskom parlamentu Nigel Farage, zastupnik Nezavisne stranke Velike Britanije, koji je upozorio da EU financira nepoštenu kampanju uoči referenduma u Hrvatskoj te da u Hrvatskoj još vladaju "stari komunisti" koji će se obogatiti ako uđemo u EU.

– EU je potrošila milijun eura na kampanju koja želi uvjeriti Hrvate da im je EU jedina sudbina. U Hrvatskoj čak imate i zastave EU izvješene svugdje kako bi se stvorio dojam da je to gotova stvar. Slobodni mediji ne postoje. Raspisana je čak i nagrada od 10 tisuća kuna za onoga tko pronađe makar jedan tekst u bilo kojem mediju koji govori o tome da članstvo u EU nije dobra stvar – rekao je Farage, koji je nedavno bio u Hrvatskoj. A zatim je dežurni briselski euroskeptik kao argument protiv EU spomenuo dugo sanjanu hrvatsku nezavisnost.

– Ova je zemlja tisuću godina tražila nezavisnost. I posljednjih 20 godina ima tu nezavisnost. Izašli su iz propalog političkog eksperimenta koji se zvao Jugoslavija, a ako sada uđu u EU, naći će se u novom propalom političkom eksperimentu koji je spreman urušiti se iznutra. Ući će u novu Jugoslaviju – rekao je Farage.

Komentara 812

RE
@rea
13:35 01.12.2011.

lojtra, jel ti to meni? ;o))

DK
dkatica2
14:10 01.12.2011.

hdz@hdz.hr --------------- Bravo HDZ !

RO
rokas
13:09 01.12.2011.

Kakav klistir od članka i vijesti za nepovjerovati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije