Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nepravomoćno

Enes Viteškić dvaput oslobođen pa osuđen na 11 godina zatvora

Enes Viteškić (1)
Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell
1/6
17.05.2012.
u 14:21

Kada je čuo presudu, Viteškićevu je ocu pozlilo, a od očaja se rušio na pod. – Nije još gotovo – poručio je Viteškić

Nakon što je dva puta oslobođen, Enes Viteškić danas je, u trećem suđenju, nepravomoćno proglašen krivim za ratni zločin u Paulin Dvoru kod Osijeka 1991., kada je usmrćeno 18 srpskih civila. Osuđen je na 11 godina zatvora, odluka je Županijskog suda u Osijeku.

Njegovi suborci iz Vladislavaca, okupljeni u sudnici, presudu su odslušali nijemo gledajući u pod. Viteškićevu je ocu pozlilo, a od očaja se rušio na pod.

– Nije još gotovo – umirivao je Viteškić oca, a prijatelje je zamolio neka ga maknu iz sudnice.

– Ova je presuda jedna od mnogih koje mi se gade! Pronašlo se konačno sudsko vijeće koje će ispuniti želje da Enes Viteškić bude kriv. Nikakve nove činjenice nisu bile. Želje su izražene kroz odluke Vrhovnog suda, a čije su, ne znam – kazao je vidno uznemiren njegov branitelj Davor Krtić. Uvjeren je, dodao je, da će njegov branjenik ipak dočekati pravdu.

– Svoj ću komentar presude izreći u žalbu – poručio je. Viteškić je u prva dva postupka, 2004. i 2007. godine, nepravomoćno oslobođen optužbe. Sudilo mu je tada vijeće na čelu sa sucem Zvonkom Vekićem. No Vrhovni je sud oba puta smatrao da je činjenično stanje pogrešno utvrđeno te je potrebno dodatno razmotriti dokaze.

– Nekih izravnih dokaza nije bilo, no izvedeni dokazi upućuju da je on počinitelj ovog kaznenog djela – kazao je, pak, u obrazloženju najnovije presude sudac Darko Krušlin.

Viteškićev suoptuženik Nikola Ivanković još je na prvom suđenju kažnjen sa 12 godina zatvora. Pravomoćnom mu je presudom kazna, pak, povećana na 15 godina. Prema optužnici, njih su se dvojica, zajedno s više nepoznatih počinitelja, zaputili u Paulin Dvor 11. prosinca 1991. godine. Obojica su, inače, bili pripadnici 130. brigade Hrvatske vojske.

Odlučili su to nakon što su, tereti se, čuli da je preminuo njihov ranjeni suborac. Vodila ih je, smatra optužba, želja za odmazdom. Došavši do kuće Andrije Bukvića, ušli su unutra i rafalnom su paljbom, tereti se, iz automatskih pušaka i ručnim bombama usmrtili osamnaest civila srpske nacionalnosti. Viteškić je u obrani isticao kako s ovim zločinom nema nikakve veze te da je o njemu čuo tek iz medija.

– U ponovljenom je postupku Državno odvjetništvo uspjelo dokazati krivnju Enesa Viteškića. Kad primimo presudu, odlučit ćemo hoćemo li se žaliti na odluku o kazni – kazao je nakon presude zamjenik državnog odvjetnika Miroslav Dasović.

Komentara 6

TO
toni0705
15:20 17.05.2012.

Kad hrvatski sud ovakve presude donosi, koga još čudi haaških 24 i 18 godina zatvora za generale Gotovinu i Markača? Sami smo sebi najgori neprijatelj. Sram nas bilo!

TO
tovarnik
20:45 17.05.2012.

OBITELJI UBIJENIH TOVARNIČANA OGORČENE NA PRESUDU - DOBILI UKUPNO 41 GODINE ZATVORA ZA UBOJSTVA 75 CIVILA: "Nisu im ni trebali suditi, presuda je ponizila žrtve" Na groblje sam prevezao 15 ubijenih, među njima i moja dva brata. M. Stanimirović jeje bio na smaknućima, kaže B. Šimunić

OB
-obrisani-
22:23 17.05.2012.

– Nekih izravnih dokaza nije bilo, no izvedeni dokazi upućuju da je on počinitelj ovog kaznenog djela ****** Na isto ovakav način bez izravnih dokaza (iako ih ima) se mogu izvesti dokaza da je hrvatsko pravosuđe i sudstvo danas prepunoo potomaka Titovih zločinaca koje treba što prije maknuti iz pravosuđa i sudstva te ih procesuirati i zatvoriti na neodređeni broj godina, kao što izrodi, izdajice i dezerteri to zaslužuju ! A posebno treba procesuirati i kazniti onu gamad koja je dopustila i uvela u hrvatsko zakonodavstvo suđenje po \"zapovjednoj odgovornosti\", dakle kategoriji koju čitavi civilizirani svijet ne pozna, osim engleskog kolonijalnog prava !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije