Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HURS

'Energetski certifikat izmišljeni je prihod i sam sebi svrha'

Ozren
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
07.11.2013.
u 11:59

Država i rijetki sretnici dobivaju novi izmišljeni prihod, koji je isključivo sam sebi svrha, tvrde u HURS-u

Hrvatska udruga radničkih sindikata reagirala je povodom najava vlade o zabrani prodaje i najma nekretnina bez energetskog certifikata. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

'Evo kako Vlada Republike Hrvatske potiče gospodarstvo i zamrlo tržište nekretninama!

Stanje je slijedeće: već duže vremena svjedočimo sve manjoj dinamici na tržištu nekretnina. Kriza je pa ljudima nedostaje novaca i kreditne sposobnosti za kupnju nekretnina.

S druge strane, stanje dobrog dijela nekretnina sve je lošije. Oronule fasade, dotrajale instalacije i nekvalitetno održavanje povećavaju trošak stanovanja koji otpada na energiju.

Dakle, 2 su temeljna problema: zamrlo tržište i energetski „neprilagođene“ nekretnine.

I koje rješenje je smislila Vlada? Novi parafiskalni namet: zabrana prodaje, a uskoro i najma nekretnina bez energetskog certifikata! Taj certifikat trebao bi koštati ne više od 7400 kuna.

Koji su očekivani učinci ove mjere? Stanovi će ostati jednako energetski „neprilagođeni“, no ta će činjenica biti utvrđena certifikatom jednog od 500-tinjak ovlaštenih društava. Cijena nekretnina će porasti za trošak certificiranja, što će teško pogodovati buđenju tržišta nekretnina.

Dakle, oba problema ostaju nesanirana. Tržište dobiva poticaj za dodatno umanjenje dinamike zbog povećanja cijene i produljenja procedure. No država i rijetki sretnici dobivaju novi izmišljeni prihod, koji je isključivo sam sebi svrha.

Već duže vremena ne uspijevamo naći opravdanje, strateško promišljanje ili smislenu korist od poteza i odluka Vlade RH. Doista se čini da hrvatski političari za opće dobro rade samo temeljem sudskih presuda', poručuju iz HURS-a.

>> Mrak Taritaš štedi na računima obnovom zgrada

Komentara 15

DR
dragica949
12:10 07.11.2013.

Ovaj certifikat je nešto slično ko eko test kod tehničkog pregleda,samo se konstatitra stanje i uzme novac.

Avatar Debilni-hrvatina
Debilni-hrvatina
12:25 07.11.2013.

Ovaj certifikat je smisljen za 2nase dobro" !!he he he...ak je smisljen za nase dobro zasto nekosta 50 HRK ???A ne 7400 HRK ???Na osnovu cega se dodje bas na ovu cifru??? LOPOVIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

AS
asdasfasdg
13:44 07.11.2013.

Što se nekoga tiče koliko ja trošim na grijanje, vodu, struju....? Plaćam iz svoga đepa i od svoje plaće. Ako se državi nesviđa koliko trošim neka ugasi toplane, elektrane, vodovode i problem riješen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije