Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MALO BI, MALO NE BI

Ekvadorski predsjednik opovrgnuo da su odobrili azil Assangeu

rafael correa,julian assange
Reuters/PIXSELL
15.08.2012.
u 09:47

Ekvadorski je predsjednik demantirao navode Guardiana prema kojima je azil već odobren

Ekvadorski predsjednik Rafael Correa putem Twittera je demantirao navode britanskog lista Guardian prema kojima je njegova vlada odobrila azil osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu, prenosi RT. Dodao je kako o tom pitanju očekuje izvještaj ministarstva vanjskih poslova, bez kojeg odluka neće biti donešena. Correa je u ponedjeljak izrazio nadu da će odluka biti službeno objavljena do kraja tjedna, a ministar vanjskih poslova Ricardo Patino potvrdio je da će ministarstvo svoje zaključke Correi predati u srijedu.

Assange se u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu nalazi još od 19. lipnja, čime je prekršio pravila kućnog pritvora u kojem se nalazio. Azil je zatražio nakon što je britanski vrhovni sud odbio njegovu žalbu na presudu o izručenju Švedskoj, gdje je tražen zbog ispitivanja o optužbama da je seksualno zlostavljao dvije WikiLeaksove volonterke. Assange se boji da bi ga Švedska mogla izručiti SAD-u, gdje bi pak mogao biti procesuiran zbog odavanja povjerljivih dokumenata putem WikiLeaksa.

Correa je već izrazio svoje simpatije prema WikiLeaksu i Assangeu, koji ga je svojedobno i intervjuirao za rusku medijsku kuću RT. Međutim, odluka o azilu još uvijek je pod upitnikom, između ostalog i zbog mogućeg utjecaja SAD-a. Na tu prijetnju upozorava Kevin Zeese, odvjetnik i član Mreže podrške Bradleyu Manningu, američkom vojniku koji je odavao tajne WikiLeaksu.

- Američka vlada učinit će sve da izvrši pritisak na Ekvador. Mislim da Correa treba paziti na preživljavanje svoje vlade. SAD je poznat po organiziranju državnih udara u Latinskoj Americi - rekao je Zeese, koji se boji da bi SAD u slučaju odobravanja azila mogao spriječiti Assangea da dođe do Ekvadora

Komentara 3

RB
Robert Bartini Rijecanin
10:00 15.08.2012.

A zasto Guardian siri dezinformacije? Zasto dekadama siru anglo-saksonske novine neistine? Koliko ima lazi iz anglo-saksonskih novina da nitko ne dementira zato jer nema utijecaja, zato jer se njegov glas nece cuti ?

PA
Perfidious Albion
10:39 15.08.2012.

Ekvador se igra s vatrom. Amerika mu moze unijeti kaos u zemlju, ekonomsku katastrofu,destabilizirati drzavu, doniti gradjanski rat pa cak i razbiti na par dijelova. Posljedici bi bile velike na stetu cijele Latinske Amerike. Moj mu je savijet nek slusa sto mu kaze americki ambasador u Quito. Nek mu isto bude jasno da su UK i USA kao nokat i prst - jedno te isto. Tko dirne u UK je isto kao da je dirnuo u USA.

DO
Dongfeng
12:43 15.08.2012.

Jel to odmah nakon Venecuele, Argentine, Bolivije, i ostalih? Koliko ce dugo te drzave sa bilijunima dolara duga moci financirati crne operacije po svijetu? Pa samo Obama je u dvije godine povecao dug za skoro 3 bilijuna a mogucnost otplate se smanjuje kao i u Hrvatskoj jer proizvodnja ide prema dolje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije