Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zeleni bunt

"Ekoprosvjednici će blokirati ceste i trgove. To je za budućnost!"

ilovac3
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
01.03.2011.
u 18:06

Za zatvaranje Ilovca inicijativu je potpisalo oko 400 kućanstava, a protiv Centra na Babinoj Gori je 2500 mještana u naseljima uz državnu cestu D1

- Prosvjed nije upitan, on će se održati u roku od 14 dana – kaže Tomislav Boljkovac, predstavnik građanske inicijative nezadovoljne radom i načinom sanacije odlagališta otpada na Ilovcu.

Uskraćena dokumentacija

Tvrdi da inicijativi, koja zahtijeva obustavu rada odlagališta i njegovu što žurniju sanaciju, nisu dostavljeni traženi dokumenti koji se odnose na tu problematiku. Građani će biti uporni u rješavanju problema; na sastanku s gradonačelnikom i direktorom Čistoće, koja upravlja smetištem na Ilovcu, mogle su se čuti i prijetnje da će građani uništavati imovinu tvrtki koje će dovoziti otpad iz drugih županija na Ilovac. Na drugoj, pak, strani grada građanska inicijativa prikupila je 2500 potpisa mještana Babine gore, Vukmanićkog Cerovca, Knez Gorice, Tušilovića, Popović brda i okolnih naselja i time “osnažila” svoj zahtjev da se županijski Centar za gospodarenje otpadom, koji je ponovno na javnom uvidu do sredine ožujka, ne gradi na Babinoj gori. I oni, ako Županija ne promijeni svoju odluku, prijete prosvjedima i blokadom državne ceste D1. Iza oba građanska bunta ne stoji dnevna politika, to nisu samo studenti, umirovljenici, branitelji koji prosvjeduju. Oni su za našu županiju nova vrsta ekoprosvjednika. Bore se za očuvanje vlastitog zdravlja i zdravlja budućih naraštaja i prosvjeduju zbog onečišćenja prirode, okoliša pa tako i zdravlja ljudi. Željko Obradović, jedan od članova građanske inicijative na Babinoj gori, kaže kako je zanimljivo da oba dokumenta; sanaciju odlagališta Ilovac i studiju utjecaja na okoliš za Babinu goru potpisuje isti autor – zagrebačka tvrtka IPZ Uniprojekt.

Manipulacije građanima

– Stalno pričamo o tome da je moguća i druga varijanta zbrinjavanja otpada, kakva funkcionira, primjerice, na Krku. Tamo se otpad odvaja u kućanstvu, to je tzv. model 0 otpada – objasnio je Obradović, koji tvrdi da Karlovcu i županiji ne treba tako veliko odlagalište kakvo je planirano na Babinoj gori jer, prema statistikama, kao županija proizvodimo najmanje otpada u zemlji. Predstavnici obiju inicijativa tvrde da su primorani sami, umjesto političara, braniti prirodu i vlastito zdravlje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije