Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Linićev poučak

Ekonomistica zatvorila minus, profesorica ne može zbog duga

bankomat
Žarko Bašić/PD/PIXSELL
21.02.2013.
u 13:30

– Kad gledaju kreditnu sposobnost klijenta, računa se i minus. Mjesečno mi odlaze dvije trećine primanja na otplatu kredita. Ne znam kako ću smanjiti minus – kaže profesorica.

Ekonomistica iz Zagreba Marija H. prije dvije godine otišla je u mirovinu, na mnogo manja primanja. Te je godine imala četiri svadbe i dva krštenja, sin je napunio 18 i poželio položiti vozački ispit, a ona je sve to financirala golemim minusom koji joj je, u visini triju plaća, ostao i nakon umirovljenja, a koji prije nije koristila. Došavši do krajnjeg dopuštenog minusa, upala je u situaciju da svaki mjesec plaća 12% kamate na iznos, koji je faktički iskoristila samo jednom. A bile su tu i kartice, pa je iznos premašivao 30 tisuća kuna.

– Uoči Božića podigla sam nenamjenski kredit i sve pokrila. Prvo sam kod više banaka testirala gdje mi je najpovoljniji. Sve smo zbrojili, i dopušteni minus i dugove po kartici koji tek trebaju stići na naplatu, čak i iznos za režije koji sam dugovala. Kredit otplaćujem trećinom mirovine, mirno spavam, nisam više u dugovima. To je ono što radi Linić, i to je mjera koju kao ekonomistica pozdravljam, to je put za izlazak iz užasa dugovanja – kaže Marija H. i dodaje kako je sada disciplinirana, pazi na što troši, u kupnju ide s popisom.

Rado bi to učinila i 56-godišnja profesorica Zlata Š., ali kreditno je nesposobna za još jedno zaduženje. Dopušteni minus joj je u visini triju plaća pa je često do zadnje od dopuštenih 20.000 kuna u minusu, a tu su još dugovi po revolving Mastercardu... Povukla je prije nekoliko mjeseci novac iz trećeg mirovinskog stupa i minus smanjila na razinu dvije svoje plaće, ali to nije dugo potrajalo. Kad je posljednji put dizala kredit, kao instrument osiguranja uzela je životno osiguranje, te za taj iznos uvećala iznos kredita. Mjesečno joj odlaze dvije trećine primanja na otplatu kredita.

– Već sam u nekoliko navrata novim kreditima “prebijala” stare minuse, a sada više kredit ne mogu dobiti. Kad gledaju kreditnu sposobnost klijenta, računa se i minus. Mjesečno mi odlaze dvije trećine primanja na otplatu kredita. Ne znam kako ću smanjiti minus – kaže Zlata Š.

>>'Smanjenje minusa je postavljanje tutorstva građanima'

>>Dalić: Smanjenje minusa cementira pad gospodarstva

>>Linić napao bankare: Štedimo kune građanima za kamate. Amen!

Ključne riječi

Komentara 66

IB
iva.begovic
16:48 21.02.2013.

Kužim ja igru. Bankama će uzeti minus po tekućem da bi Todorić mogao uvesti minus na multicard (ili kako se već zove ona njegova kartica). Pa će ljudi kupovati u Konzumu sa odgođenim plaćanjem i kamatom od 20 %. Bravo majstori!

V4
Vladimir12-4
13:38 21.02.2013.

Minus nije vas novac, ako to neznate onda vam ni bog nemoze pomoci.

GA
gazdazg
15:26 21.02.2013.

Znajući banke u RH sada će se pojaviti POVOLJNI paketi za zatvaranje minusa (kao i ovo za Legalizaciju građevina što je trebala država sa svojim djelatnicima i nezaposlenicima (23 % nezaposlenih) riješiti BESPALTNO) . Ajmo krpanje minusa , zatvaranje švicaracaa naravno po većoj kamata nego da si u minusu. Banke samo trljaju ruke. Bravo SDP bravo HDZ! HVALA VAM SVIMA !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije