Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UMJESTO KOSILICE - BRSTILICE

Ekološko raščišćavanje terena – kozama!

prije
Foto: Rent-a-Ruminant
1/2
29.10.2009.
u 20:05

Tvrtka u američkoj saveznoj državi Washington sjetila se starih mudrosti, i umjesto kosilicama i traktorima terene obrasle u gustiš raščišćavaju pomoću stotinu gladnih koza.

Rent-a-Ruminant iz Seattlea ("Unajmite preživače") reklamira se jednostavnom porukom: umjesto da potrošite hrpu novca na strojeve s dizelskim pogonom, zagadite okoliš ispušnim plinovima ili, još gore, opasnim herbicidima, namučite se i još ne očistite do kraja neravno zemljište, za deset dolara dnevno po kozi unajmite životinje koje su u stanju bilo kakvu površinu veličine oko četvrt ara (0.1 hektara) obrstiti do gola za samo tri dana.

Oko zemljišta koje se treba očistiti podigne se električna ograda da se "radnici" ne bi razbježali i napravili štetu drugdje, teren može biti neravan koliko god hoćete (ne kaže se za ništa "vere se kao koza"), a koze jedu doslovno sve: lišće, trnje, stabljike, korov...

Tvrtka slična ovoj iz Washingtona postoji i u Kaliforniji, a taj starinski ali najpouzdaniji način raščišćavanja zemljišta sve je rašireniji u SAD-u, pa se koze mogu unajmiti u najmanje šest saveznih država.

Ideju su osnivači tvrtke "ukrali" ne samo iz povijesti – koze su poznati raskrčivači zemljišta u ruralnim krajevima – nego i od američke vojske, koja je uvijek oko skladišta streljiva koristila koze ili na ravnijem terenu ovce za košenje trave; mehaničke kosilice tu su iznimno opasne jer bi iskra iz motora mogla izazvati požar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije