Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odgovor obersnelu

Eko Stožer Marišćina: Vlasti nas obmanjuju 3-D sličicama

Otpad Marišćina
Foto: Pixsell
1/3
28.11.2013.
u 11:42

Iz udruge za zaštitu okoliša odgovorili na otvoreno pismo gradonačelnika Rijeke, prozivajući za loše planove s gospodarenjem otpada i nerealizirane projekte

Nakon otvorenog pisma riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela Udruzi Krizni Eko Stožer Marišćina, priopćenjem se u ime Udruge oglasio i Josip Begonja, član Upravnog odbora Eko Stožera Marišćina. Priopćenje donosimo u cjelosti.

"Desetljećima nas lokalna politička „elita“ zasipa 3-D sličicama projekata bombastičnih naslova: Rijeka Waterfront, Rijeka Gateway, Mediteranske igre, Benčić–Riječki centar kulture, Gradska knjižnica i Muzej suvremene umjetnosti, autobusni kolodvor, revitalizacija Hartere, turistički kompleks Kostabela, Marina Kantrida..... Svi su ti projekti i nakon desetak godina samo mrtvo slovo na papiru, papirnati planovi na koje su utrošeni silni milijuni poreznih obveznika i koji nisu stigli dalje od skupih PR objava, a da nitko nije preuzeo odgovornost za utrošeni novac i obmanu javnosti. Odgovornost? Što je to?

Tako nas je i članak u Novom listu od 23.11.2103. dočekala još jedna 3-D sličica, simulacija projekta ŽCGO Marišćina iz mokrih snova notornog direktora TD Ekoplus d.o.o. i njegovog političkog zaštitnika Župana Primorsko-goranske županije. Poduprt s ministarskom plaćom direktor TD Ekoplus d.o.o. veselo zbori o Marišćini primjenjujući svoju staru taktiku ponavljanja laži za koje se nada da ce tako postati istina:

„Oprema koja je naručena bit će Mercedes za tu vrstu opreme...“ objavio je javnosti „ugledni“ direktor u istom članku, iako je stručno Povjerenstvo za davanje mišljenja na revizorske nalaze jasno potvrdilo nalaze revizora projekta koji ističu da je odabrana tehnologija zastarjela, tehnološki neprovjerena i neće moći dobiti EU okolišnu dozvolu. Povučemo li paralelu s njemačkim vozilima ovdje je zapravo riječ o Trabantu, a ne Mercedesu. Čak je i Županijska skupština zatražila da se projekt „popravi“ i pobrojila trinaest crnih točaka projekta. Ništa to ne znači niti našem vrlom Županu koji ne trepnuvši javno potvrđuje da je odabrana tehnologija zastarjela, ali da je to normalna pojava činjenice da se na projektu radi već 20 godina! Još jedna u nizu izjava koja jasno govori o proširenom sindromu politicke grandomanije u kojoj ne postoji odgovornost za dvadesetogodišnji nerad, nesposobnost i obmanjivanje javnosti! Odgovornost? Što je to?

„Ukupna vrijednost investicije je 33 milijuna EUR od čega je 70% EU sredstava...“ tvrdi direktor TD Ekoplus d.o.o., iako u Ugovoru s EU stoji sasvim druga brojka od 87,9 miljuna EUR za cijeli projekt koji se mora završiti u cijelosti, projekt u kojem ne postoji faza 0-1 (postojeće smetlište) niti mogućnost dovršenja samo prve faze, a građani će financirati projekt sa 60 milijuna EUR! Računica po kojoj je ta investicija jeftinija od ekološkog sustava odvajanja otpada koji predviđa ulaganje ukupno 8 miljuna EUR jasna je samo direktoru TD Ekoplus d.o.o. i njegovom političkom tutoru. Besramna laž da se u EU primarna selekcija napušta, jer je skupa, postaje upravo groteskna, suočena s činjenicama koje niti jedna inozemna PR agencija, ma kako skupa bila, ne može više sakriti.

EU direktive jasno navode postotak odvajanja po vrstama otpada koji svaka članica mora ostvariti ili za kršenje EU direktiva plaćati penale na dnevnoj razini. Republika Hrvatska do kraja 2013. godine treba odvojiti 25 posto biootpada s obzirom na referentnu 1997.godinu, pa je to oko 40 posto količine koja se danas odlaže na smetlišta, u 2015. godini RH treba sprovesti potpunu selekciju metala, plastike i papira, a do kraja 2016. godine smanjiti za 50 posto količinu otpada na smetlištima. Naravno da ćemo zbog nerada i nesposobnosti kako naše administracije tako i komunalaca plćati penale već početkom 2014. godine.

„Zbrinjavanje otpada za građanstvo bit će skuplje za kutiju cigareta mjesečno,..., a cijena zbrinjavanja ce biti 48 EUR za naša komunalna društva...!“ zbori politički zaštitinik „uglednog“ direktora u istom članku, iako je stručno Povjerenstvo za davanje mišljenja na revizorske nalaze jasno potvrdilo nalaze revizora koji su istaknuli da treba napraviti novu cost-benefit analizu i obračun kapaciteta na osnovu realnih ulaznih parametara.

Interni obračuni lokalnih komunalnih društava pokazuju da ce se cijena zbrinjavanja jedne tone otpada u ŽCGO Marišcina kretati između 100 do 130 EUR (bez PDV-a), a ministar zaštite okoliša i prirode javno je potvrdio da studija provedivosti projekta govori o iznosu od 90 EUR po toni smeća. Na osnovu svih prikupljenih podataka od komunalnih društava s područja Primorsko – goranske županije, izradili smo i analizu koja govori da će cijena odvoza i zbrinjavanja otpada za kućanstva porasti čak pet puta. „...traju i pregovori s cementarama o otkupu goriva iz otpada koji će biti obrađivan..“ uporno ponavlja direktor TD Ekoplus d.o.o. prešučujući tragičnu činjenicu da će građani Primorsko-goranske županije dodatno plaćati „zbrinjavanje“, zapravo spaljivanje tog goriva iz otpada (SRF).

Predstavnici tvrtke Holcim (Hrvatska) d.o.o. u odgovoru na naš upit vrlo jasno i direktno objašnjavaju svoj stav.
„U Holcimu SRF smatramo otpadom i u našem proizvodnom procesu suspaljivanje otpada smatramo zbrinjavanjem. Cijena ove usluge je tržišna kategorija i ovisi o odnosu ponude i potražnje.“
Iako se direktor TD Ekoplus d.o.o. javno hvalio kako će zarađivati na proizvodnji goriva iz otpada, cementare „zbrinjavanje“ otpada smatraju uslugom koja ima cijenu, pa se dakle i naplaćuje! Neodrživa teza o „zaradi na spaljivanju goriva iz otpada“ pokazala se kao još jedna u nizu njegovih obmana i dezinformacija.

Bez obzira na sve objavljene, više puta dokazane i potvrđene činjenice, direktor TD Ekoplus d.o.o. i njegov politički zaštitinik hladno, poput beskupuloznih dilera prošvercanih cigareta i polovnih vozila opetovano javno lažu o cijeni „kutije cigareta“ i karakteristikama „Mercedesa“, iako su i revizije projekta dokazale da je ŽCGO Marišcina tehnološki zastario, financijski neisplativ projekt koji će za koju godinu neslavno završiti grcajući u gubicima, da bi ga se potom za jednu kunu prodalo podobnom „poduzetniku“ koji ce nas nastaviti trovati obrađujuci uvozno smeće.

Dakle, sprema nam se još jedna tipična hrvatska privatizacijska priča u kojoj smo opet svi popušili, priča u kojoj nitko nije odgovoran, priča koja će izvući i zadnju paru iz naših džepova na dobrobit naših političkih „elita“, njihovih luksuznih stanova, kuća, aparmana, jahti, umjetničkih zbirki, skupih odijela i još skupljih provoda! Odgovornost? Što je to?", navodi Begonja.

Komentara 1

Avatar gusjenica
gusjenica
13:59 28.11.2013.

Nisam građanin Rijeke ali često sam u Rijeci. Prošlo je godina i godina kako je Obersnel gradonačelnik, a u Rijeci se ne događa ništa. Da nije državnih investicija od Rijeke bi smo imali samo karneval na Korzu. Glasajte ponovo za njega i vodite ga kući.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije