Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLADAVINA PRAVA

EK uputila Hrvatskoj šest preporuka: Traže da se poveća učinkovitost istraga o korupciji

Osijek: Velika policijska akcija u Slavoniji, u tijeku uhićenja članova zločinačkog udruženja
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
05.07.2023.
u 21:39

Izvješće EK o stanju vladavine prava uglavnom je pozitivno za RH. Najslabiji napredak u oglašavanju državnih ustanova i javnih poduzeća

Najnovije godišnje izvješće Europske komisije o stanju vladavine prava u svim državama članicama za Hrvatsku je uglavnom pozitivno, ali najslabiji napredak u ispunjavanju pet prošlogodišnjih preporuka Komisija bilježi kad je riječ o oglašavanju državnih ustanova i javnih poduzeća u medijima.

Osim toga, Hrvatska je među pet država članica u kojima Komisija smatra da postoji "velik rizik" za medijski pluralizam, što je druga najkritičnija ocjena o tom pitanju: najgoru ocjenu "vrlo velikog rizika" dobile su Mađarska, Poljska, Bugarska i Rumunjska.

U danas objavljenom izvješću Komisija ocjenjuje da tijekom 2022. u Hrvatskoj nije bilo napretka u jačanju okvira za pošteno i transparentno raspoređivanje novca koji javna tijela troše na oglašavanje. Nisu utvrđeni jasni kriteriji, dobre prakse i mjere nadzora koje bi jamčile učinkovito funkcioniranje nove procedure javnih natječaja za oglašavanje u lokalnim i regionalnim medijima. Određeni napredak Komisija bilježi u ispunjavanju preporuke o zaštiti novinara od tzv. SLAPP tužbi. Obje te preporuke sada su ponovljene i u izvješću, uz apel da Hrvatska treba uložiti veće napore.

POVEZANI ČLANCI:

Ukupno je Komisija dala Hrvatskoj šest novih preporuka za poboljšanje vladavine prava. Među njima se preporučuje i revizija Zakona o kaznenom postupku i Zakona o USKOK-u, kako je predviđeno antikorupcijskom strategijom. Cilj tih izmjena je "povećati učinkovitost istraga i optužbi za kaznena djela korupcije". Komisija kaže da su se tijekom 2022. nastavile "učinkovite istrage korupcije na visokoj razini", kao i da se povećao ukupan broj optužnica i presuda za takve slučajeve. Iz tog dijela Komisijina izvješća ne može se steći dojam, koji se često čuje u medijima, da DORH i USKOK slabo rade svoj posao, a da nedavno osnovani ured europskih tužitelja (EPPO) u Hrvatskoj radi bolje od njih.

Komisija ipak ponavlja ocjenu da učinkovitost antikorupcijskog sustava potkopava dugotrajnost samih suđenja. Izvješće samo konstatira se da se "radi na adresiranju" pitanja razine plaća sudaca, državnih odvjetnika i pravosudnog osoblja, ali ističe da "i dalje postoji zabrinutost". Percepcija neovisnosti hrvatskog pravosuđa i dalje je niska, što se također ponavlja i u ovom izvješću Europske komisije o stanju vladavine prava u svim državama, četvrtom takvom u povijesti.

– Ovo izvješće pokazuje da nije bilo radikalnog pogoršanja ili nazadovanja u bilo kojoj državi članici – rekla je europska povjerenica Vera Jourová. Poljska i Mađarska, dvije države članice koje se nalaze pod "kaznenim" procedurama zbog ozbiljnih kršenja vladavine prava, nisu u protekloj godini zabilježile ni znatnija poboljšanja. 

>> VIDEO Milanović: "Ministar obrane je nekakav predlagatelj, teklič, kurir Jovica"

Komentara 6

XA
xaron
01:45 06.07.2023.

Kakve li je preporuke EU dala Francuskoj nakon ovih nereda ?

BF
bf23
08:35 06.07.2023.

S našim pravosuđem nema brige,za korumpirane naravno

Avatar Striborski
Striborski
08:22 06.07.2023.

Što je s korupcijom ''po briselskim hodnicima i hotelima''? Upss ... to se zove lobiranje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije