Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ušli u raspravu

EK pozvao Europski sud pravde na ocjenu legalnosti ACTA-e

'A protester wearing an Anonymous Guy Fawkes mask takes part in a demonstration against controversial Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) as part of an international day of action against the i
Foto: 'HRVOJE POLAN'
1/3
22.02.2012.
u 15:54

ECJ će provjeriti slaže li se sporni sporazum s temeljnim pravima i slobodama Europske unije, rekao je europski povjerenik za trgovinu Karel de Gucht

Europski povjerenik za trgovinu Karel de Gucht rekao je u srijedu kako će Europski sud pravde biti pozvan da ocijeni legalnost kontroverznog sporazuma ACTA, to jest slaže li se s osnovnim pravima i slobodama Europske unije, prenosi BBC.

Sporazum kojim se želi spriječiti krivotvorenje i zaštititi autorska prava naišao je na kritike dijela javnosti zbog potencijalnog ugrožavanja privatnosti i sloboda, zbog čega su u mnogim zemljama organizirani i prosvjedi protiv njega. Dosad su ga potpisali SAD, Japan, Kanada i 22 zemlje članice Europske unije, a među zemljama koje to nisu učinile su Njemačka i Danska.

De Gucht je naglasio da dijeli zabrinutost ljudi za osnovne slobode, a posebice slobodu interneta, no dodao je i kako će ACTA, po njemu, pomoći u zaštiti autorskih prava i radnih mjesta koja nestaju zbog kršenja autorskih prava. No, postoje i drukčija mišljenja u Europskoj komisiji – povjerenica za pravosuđe Viviane Reding tako je na Twitteru izrazila zabrinutost ACTA-om i napisala da je potrebno naći modernije i učinkovitije načine zaštite autorskih djela koje u obzir uzimaju tehnološki napredak i slobodu interneta.

Rasprava o ACTA-i u Europskom parlamentu trebala bi početi u lipnju.

Komentara 5

PA
"Pandza"
16:28 22.02.2012.

evo sta kaze tadicev \"intimus\" _______________________ EK pozvao Europski sud pravde na ocjenu legalnosti ACTA-e, i sta drugo pa covjek je pravnik.

PA
"Pandza"
16:14 22.02.2012.

Josipović na raspravu o ?

OB
-obrisani-
17:10 22.02.2012.

i sad bu on rekel da je acta ok i u skladu sa pravima.... ....i svi bumo zbog jednog čovjeka ili njih 100, tak svejedno, ispaštali godinama? suspektna je ovo demokracija i pitanje je da li nam ona ovakva treba?? možda svima nama samo nisu potrebni političari i njihov način razmišljanja, koji više nije normalan

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije