Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
upitna pomoć

EK pokrenula zakonski postupak protiv Mađarske

mađarska, budimpešta,prosvjed (1)
AFP/PIXSELL
17.01.2012.
u 15:41

Kontroverzne odluke Orbánove vlade koje ugrožavaju samostalnost središnje banke našle su se na udaru međunarodne zajednice

Europska komisija pokrenula je u utorak zakonski postupak protiv Mađarske zbog niza nedavno provedenih spornih reformi.

- Upravo smo odlučili da pokrenemo prekršajni postupak protiv Mađarske po tri točke - potvrdio je šef EK-a Jose Manuel Barroso.

Fidesz, konzervativna stranka premijera Viktora Orbána, našla se na udaru kritika međunarodne zajednice nakon niza mjera kojima se, između ostalog, ugrožava neovisnost medija i središnje banke. Odluka će utjecati na financijsku pomoć Mađarskoj – i EU i MMF su odobravanje nove pomoći uvjetovali neovisnošću središnje banke.

Vlada je izvijestila kako bi mogla preispitati svoju politiku, no zamjenik premijera Tibor Navracsics u utorak nije dao naznake da će pokušati zaustaviti pokretanje postupka od Europske komisije. Rekao je da je vlada "blizu pronalaska rješenja u skoroj budućnosti".

Povjerenje ulagača u Mađarskoj ugroženo je najvišim porezom financijskog sektora u cijeloj Europi, kao i isplatama velikog dijela duga koje se očekuju ove godine. Zemlji je stoga potrebna nova porcija financijske pomoći, no u slučaju pravne borbe s EU-om, koja bi mogla doći i do Europskog suda, razgovori o pomoći mogli bi se opasno odužiti.

Podsjetimo, osim na udaru kritika međunarodne zajednice, vlada i Fidesz suočili su se s nezadovoljstvom i u samoj zemlji. Novi kontroverzni ustav i odluke poput one o ukidanju riječi "republika" u nazivu države izmamile su desetke tisuća Mađara na ulice, gdje su prosvjedovali protiv, kako su neki prosvjednici tvrdili, pretvaranja Mađarske u totalitarnu državu.

Ključne riječi

Komentara 25

Avatar bakunjin
bakunjin
16:03 17.01.2012.

Tužbom protiv neoivisnosti medija za neovisne medije! Medije bi još nekako progutali, ali neovisne banke, neovisne banke - to je prava blasfemija !? !?

OB
-obrisani-
16:30 17.01.2012.

ko se buni ostaci i simpatizeri komunista...jer ih se vlada za sva vremena zeli rijesit poput sudaca koje salju u penziju sa 62g umjesto 74 ustvari dozivotno sto su za vrijeme komunizma ugnjetavali narod..tako i nasi suci puste u zastaru sudske optuznice protiv linica i drugova iz spd...to je problem

BO
bobosmraddd
15:48 17.01.2012.

Najbolji sažetak onog što nas čeka u EU: http://europskaunija.wordpress.com/ Kako reče Isus: oprosti im Oče, neznaju što čine..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije