Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pregovori daleko

EK će u listopadu ponuditi Srbiji status zemlje kandidatkinje?

'Serbian President Boris Tadic attends a special session of parliament over the unrest in the mostly ethnic Serb northern Kosovo after Pristina slapped a trade embargo on Serbia, on July 30, 2011. The
'ANDREJ ISAKOVIC'
28.09.2011.
u 08:55

Preporuka je da se pristupni pregovori odgode dok se ne poboljša odnos Beograda i Kosova

Europska komisija ponudit će Srbiji u listopadu status zemlje kandidatkinje EU, ali njihova preporuka je da se pristupni pregovori odgode dok Beograd ne poboljša svoje odnose s Kosovom.

U godišnjem izvještaju o zemljama koje žele postati članice EU naglašeno je da Srbiju treba nagraditi za uhićenje bjegunaca optuženih za ratne zločine. Također, EK želi Beogradu odati priznanje za, kako javlja Reuters, reforme državnih institucija i borbu protiv korupcije i kriminala koja je za veliki pokazatelj kako je Srbija spremna za EU. Ipak, zabrinutost oko situacije na Kosovu koči početak pristupnih pregovora koji će, vrlo vjerojatno, trajati još nekoliko godina prije nego što Srbija postane članica EU.

Srbiji bi probleme mogle stvarati i neke zemlje članice, a u diplomatskim krugovima spominje se kako bi, želeći poboljšanje situacije na Kosovu, među ostalim zemljama to mogla učiniti upravo Njemačka protiveći se bilo kakvim pregovorima.

Postoji mogućnost i da se EK predomisli u idućih nekoliko tjedana u slučaju da se odnos Kosova i Srbije pogorša ili da se od Srbije zatraži ispunjavanje određenih uvjeta prije nego vlade EU razmotre mogućnost početka pregovora. Neki smatraju da će za to biti dovoljna implementacija prijedloga donesenih na pregovorima u Bruxellesu, dok drugi spominju kako bi jedan od uvjeta mogle biti i dodatne reforme potrebne za borbu protiv korupcije.

Komentara 77

PI
PIDOČA
12:26 28.09.2011.

EU Srbima dala domaći zadatak, a onda će Srbi šinjorini Merkl zapivat,.... \"ućili smo učili od podediljka do petka,al se nismo makli dalje od početka\"

OB
-obrisani-
23:03 28.09.2011.

Kandidat? Ha ha ha mnogo napredna nacija

Avatar My Style
My Style
11:49 28.09.2011.

@ Mig21 Moguce da bi se to desilo- istrebljenje u opijumskim i plemenskim ratovima !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije