Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suosjeća s belleom

Eduardo: Nisu me vrijeđali nigdje osim u Hrvatskoj!

'29.10.2011., Pula - Nogometna utakmica 13. kola MAXtv Prve lige, NK Istra 1961 - GNK Dinamo.  na slic-14-Henri Belle-Istra i 7 Jerko Leko Photo: Dusko Marusic/PIXSELL'
Foto: 'Dusko Marusic/PIXSELL'
1/3
27.02.2012.
u 21:40

"Nije mi bilo lako slušati hukanje na Poljudu, ali to nisu rasisti nego glupani koji pokušavaju isprovocirati crnoputog igrača"

Da, pratio sam Belleov slučaj, žalosno je da se to događa na dvije utakmice zaredom. Za igrača je to jako teško, nije lako igrati kada vam huču. Mi igrači borimo se koliko možemo protiv toga, ali to je teško iskorijeniti. Cijeli svijet ima problema s rasizmom, ne samo Hrvatska – rekao je za Večernji list Eduardo da Silva.

Neka se ne opterećuje

On je imao sličnih iskustava u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi.

– Mene, Sammira i Etta vrijeđali su navijači Hajduka na Poljudu, i nije mi bilo lako. No, to je tako, što ste uspješniji, suparnički navijači će vas više vrijeđati jer su ljubomorni na vaš uspjeh. Ipak, Hrvati nisu rasisti, čak mislim da ni ti navijači na Poljudu i u Puli nisu bili rasisti, već su to glupani koji pokušavaju na taj način isprovocirati crnoputog igrača, izbaciti ga iz takta.

Belleu je poručio:

– Neka se što manje opterećuje time, proći će, navijači će shvatiti da je to ružno.

Tijekom karijere s rasizmom se susretao samo u hrvatskoj nogometnoj ligi.

– U Ukrajini nije bilo niti jednog slučaja rasizma, barem otkad sam ja u klubu. Vjerojatno je to zato što ondje ima puno tamnoputih igrača u klubovima. Također, dok sam bio u Engleskoj, nikada nisam imao neugodnosti – zaključio je Eduardo.

"Nikad ne znate kako će reagirati"

Istra je odlučila zaštititi svog Kamerunca Henrija Bellea.

– Dvaput su mu hukali u Splitu, no kad je sudac prekinuo utakmicu, hukanje je prestalo – kaže Istrin trener Igor Pamić.

Ni Kamerunac u subotu nije reagirao kao u Puli kada je nakon hukanja BBB-a sjeo na travnjak i protestirao.

– Pripremao sam ga i na to. I prije utakmice s Dinamom i prije gostovanja u Splitu. No, nikad ne znate kako će reagirati, sad je sve to podnio mirno – kaže Pamić.

U susretu sa zagrebačkim klubom Pamić je Bellea povukao iz igre iako je bio među najboljima.

– Išao sam spasiti i njega, i utakmicu, i nogomet, a možda bismo pobijedili da je ostao u igri. No, ponovo sam razgovarao s njime o svemu i rekao sam mu da ga više neću povlačiti iz igre, ne mogu to stalno raditi i tako štetiti svojoj momčadi – kazao je Pamić.

Kamere su ih snimile

Dečko je sad ipak mirnije primio posljednje događaje u Splitu, što ne znači da oni koji rasistički navijaju za to ne trebaju biti kažnjeni.A bude li trebalo policija može i od Hajduka zatražiti dodatne snimke kako bi počinitelji bili otkriveni. Cijeli Poljud prekriven je kamerama, koje su danonoćno uključene, tako da, bude li volje, hukači neće izbjeći pravdi. A Hajduk, kao organizator utakmice, kazni HNS-ovih disciplinaca neće izmaći. S obzirom na to da su Splićani u tome recidivisti, mogu očekivati pozamašnu financijsku kaznu.

Komentara 48

OB
-obrisani-
21:48 27.02.2012.

Momak nemoj se obazirati, već deri po balunu, svojim zalaganjem na igralištu i dobrom igrom začepit ćeš usta hukavcima.

OB
-obrisani-
21:51 27.02.2012.

OK, ovo je kao malo bolej od onog do prije 10 min. Mislim svaka čast Eduardu, drag momak, ali opet naslovnica? Što, imate ovdje natjecanje ko će veću bedastoću objaviti? S obzirom na nekadašnju reputaciju, srozali ste se niže od 24 sata.

OB
-obrisani-
20:09 28.02.2012.

Divan kucni odgoj, trebalo bi i kazniti roditelje tih balavaca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije