Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opet wikileaks

E-mail: Pratite sve što Rusi rade u Hrvatskoj i regiji

\'Wikileaks founder Julian Assange arrives for the second day of a two day hearing at the Supreme Court in central London, on February 2, 2012. Assange took his extradition fight to Britain\'s Supreme
AFP/PIXSELL
27.02.2012.
u 12:09

Ne zna se tko je od Strafora, američke tvrtke specijalizirane za izradu geostrateških studija, zatražio analizu Hrvatske

Nakon što je prije godinu dana objavio tisuće američkih povjerljivih diplomatskih dopisa kojima je uzdrmao svijet i zadao glavobolje State Departmentu koji se mjesecima ispričavao zbog stava koji, pokazalo se, gaji prema svojim saveznicima, WikiLeaks je u ponedjeljak otvorio novu aferu. Počeo je objavljivati tajne e-mailova Stratfora, privatne američke tvrtke specijalizirane za izradu geostrateških studija, za koju se vjeruje da je usko povezana s CIA-om.

Prva 194 dokumenta

Uslugama Stratfora ne koristi se samo američka vlada i njeno Ministarstvo domovinske sigurnosti nego i niz velikih kompanija poput proizvođača vojnih zrakoplova Lockheed Martina ili Northrop Grummana, kontraktori koji obavljaju poslove obnove u Iraku ili Afganistanu, ali i multinacionalne kompanije poput Coca-Cole. WikiLeaks je najavio da će u sljedećih nekoliko mjeseci na internetu objaviti približno pet milijuna povjerljivih e-mailova. Jučer, prvog dana objave, svjetlo dana ugledala su prva 194 povjerljiva dokumenta, a u nekima je spomenuta i Hrvatska.

Organizirani kriminal, jačanje neonacizma, prosvjedi te potezi banaka u stranom vlasništvu bile su glavne točke u smjernicama za analizu situacije u Hrvatskoj, ali i cijeloj regiji. “Moramo biti u tijeku s bilo kakvom aktivnosti u vezi s organiziranim kriminalom, posebno u Hrvatskoj (jaka aktivnost), Makedoniji i Crnoj Gori (cijela zemlja je u mreži organiziranog kriminala, uključujući vlast), BiH (vrlo jaka aktivnost, i to s ruskim vezama pa je dvostruko važnija)…”, stoji u uputama agencije za nepoznatog naručitelja.

Nasilje prema Srbima

Pozornost se u Hrvatskoj, naglašavaju, treba obratiti porastu nasilja prema Romima i Srbima. Ključ regije je, dodaju, u BiH, posebno u odnosima Hrvata i Muslimana (sic!) te svaki problem u Federaciji je ključan. Također, traži se detaljno praćenje ruskih aktivnosti u regiji – bilo kakva investicija, posjet, zajam..., kao i izjave veleposlanika te EU povjerenika za proširenje. Ekonomski pokazatelji iznimno su važni, dodaju. Svaki prosvjed, sindikalni posebno, treba dobro pratiti jer su, kažu, mjere štednje koje je MMF nametnuo bile povod za rat u bivšoj Jugoslaviji.

MMF u regiji također je pod paskom, kao i bilo kakva naznaka da su strane banke u krizi. Važno je pratiti hoće li učiniti nešto neočekivano, poput povlačenja ili sprječavanja investicija. Hrvatska se spominje u još jednom kontekstu: iskazala je zanimanje za švedske avione Gripen, no procijenjeno je da od tog posla neće biti ništa. WikiLeaks je do podataka došao uz pomoć hakerske skupine Anoynmous.

Komentara 25

IP
info_punkt
13:40 27.02.2012.

Fake

CA
campa
13:56 27.02.2012.

Ovo objavljivanje samo je dokazalo da su sumnje i događaji koji su se događali zadnjih godina istiniti.U SAD i jačim zemljama libersalnog kapitalizma postoji paralelna vlast koja je iznad legalnih vlada.Paralelnu vlast čine multinacionalne kompanije novčarske korporacije kojima upravljaju masoni.Priznata vlast im služi za legalizaciju planova.

WA
wahr
13:06 27.02.2012.

Wikileaks objavio e-mailove američke obavještajne agencije Pa nek objavu kako daju direktive svojim vazalima, kako daju direktivu svakome onome tko dodje na vrh hrvatske vlade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije